Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5413
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 922
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11862
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5088
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1366
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5413
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 922
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11862
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5088
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1366
Składniki
Ciasto: Z mąki, proszku, masła, żółtek, cukrów zagnieść kruche ciasto. Jeśli będzie za sypkie można dodać trochę kwaśnej śmietany lub więcej masła. Ciasto podzielić na 2 części. Kazdą z nich rozwałkować i włożyć do dwóch blaszek z papierem do pieczenia. Placki podpiec w piekarniku nagrzanym do 180-4190st.C i piec ok. 10-15 min.,aż się trochę zromienia. Po wyjęciu z piekarnika chwilkę ostudzić i posmarować każdy dżemem porzeczkowym (wg. uznania-ja zużyłam ok. 3/4 słoiczka).
Białka ubić. Pod koniec ubijania dodać szczyptę soli, cukier puder i na samym końcu mąkę. Białka podzielić na dwie części i wyłożyć na placki. Na pianę wysypać pokruszone orzechy lub płatki migdałowe. Podpiec je kolejne 10-15 min. Ostudzić.
Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu, uwzględniając mniejszą ilość mleka. W przypadku braku cukru w budyniach dodać ok. 4 łyżek. Ugotowany budyń ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę. Dodawać po łyżce ostudzony budyń i zmiksować. W blaszce zostawić jeden upieczony placek. Na niego wyłożyć masę budyniową oraz nakryć drugim plackiem. Całość można opruszyć cukrem pudrem.