Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pani Walewska to wykwintne ciasto na specjalne okazje. Grono pedagogiczne oraz reszta zespołu z przedszkola mojego syna wiedzą co to była za okazja :) A wróbelki ćwierkają że podobno jestem pierwszym tatą który piecze ciasta w tym przedszkolu :)
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 49
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3583
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 127
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 856
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 49
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3583
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 127
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 856
Składniki
Spód: Wszystkie suche składniki wykładamy na stolnicę i mieszamy. Dodajemy żółtka oraz miękką margarynę i wyrabiamy z nich ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 2 równe połowy i wykładamy je na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia. Zwracamy uwagę aby było względnie jednej grubości. Dżem porzeczkowy również dzielimy na 2 równe połowy i rozsmarowujemy je na obu ciastach. Beza: Do białek dodajemy cukier i mąkę i ubijamy na sztywną pianę. // Pamiętajcie aby do białek nie wpadło Wam ani odrobiny żółtka bo się białko nie ubije. Pianę dzielimy na pół i również równomiernie rozprowadzamy ją na obu ciastach po równo. Oba ciasta pieczemy po 40 minut w temperaturze 175oC
Krem: Z dwóch szklanek mleka zostawiamy pół szklanki, pozostałe zagotowujemy z cukrem. Do zostawionego mleka wsypujemy budyń razem z dodatkową łyżką z drugiego op, łyżką mąki oraz 2 żółtka. Całość miksujemy i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy energicznie do zgęstnienia. Ściągamy z pieca i studzimy. Miękkie masło ucieramy mikserem dodając po łyżce wystudzonego budyniu. Gotowym kremem smarujemy jedną z połówek ciasta i zręcznie nakładamy na nią drugą część ciasta. Gotowe ciasto odstawiamy przynajmniej na 2h w chłodne miejsce aby krem stężał i dopiero wtedy je kroimy Na koniec to już tylko cukier puder i gotowe.