Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Panna cotta to efektowny i prosty włoski deser. Świetnie sprawdzi się na spotkaniu i w gronie najbliższych oraz na walentynki.
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1361
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 303
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1361
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 303
Składniki
Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimniej wody i dokładnie wymieszać.
Śmietanę wlać do niedużego garnka, dodać cukier i wanilie gotujemy i mieszamy.
Gotujemy na niskiej mocy palnika, często mieszając, przez 10 minut, uważając, żeby śmietana nie przywarła do dna garnka. Garnek ściągnąć z pieca.
Gorącą śmietanę wymieszać dokładnie z żelatyną. Do małych foremek rozlać przygotowaną śmietanę. Poczekać, aż ostygnie do temperatury pokojowej, a następnie wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na noc.
Możemy wyciągnąć panna cottę z foremki lub zostawić w niej i dodać ulubiony dodatek. W moim przypadku są to maliny. Malin zmiksować z cukrem, by powstało puree malinowe. Następnie dolać do deseru i już jest gotowe. Smacznego