Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W tym roku w ogródku pięknie zakwitły mi fiołki wonne. Fiołki oprócz pięknego zapachu są słodkie. Dlatego dzisiaj " wylądowały " w mojej panna cotcie.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 37
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 20
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 109
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 118
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 37
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 20
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 109
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 118
Składniki
4 kokilki. Fiołki należy starannie opłukać i oberwać same płatki. W niewielkim garnku podgrzewać połamaną czekoladę z mlekiem, śmietanką i cukrem. Cały czas mieszać łyżką do rozpuszczenia się czekolady, gdy pojawią się pierwsze małe bąbelki zdjąć z ognia. Listki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. Po 5 minutach odsączyć listki w dłoni i dodać do bardzo ciepłej masy czekoladowej. Mieszać do rozpuszczenia żelatyny. Nieraz zapomnę o namoczeniu listków ale i takie rozpuszczą się w gorącej czekoladzie.
Na spód kokilek kładziemy drobno pokrojone truskawki, zalewamy częścią masy czekoladowej i wstawiamy do lodówki. Gdy masa lekko zetnie się, łyżką wylewamy resztę masy i układamy płatki fiołków. Kokilki wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.