Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny, rozpływający się w ustach deser śmietankowy z lekkim, malinowym akcentem.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10392
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5991
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5314
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12837
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4583
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10392
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5991
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5314
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12837
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4583
Składniki
Żelatynę zalać dwiema łyżkami zimnego mleka i odstawić do spęcznienia.
Śmietanę zagotować z mlekiem, cukrem i wanilią, od czasu do czasu mieszając, a po zagotowaniu zdjąć z ognia. Przełożyć żelatynę do gorącej śmietany z mlekiem i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia.
Gorącą masę przelać do małych filiżanek, najlepiej z cienkiego szkła lub plastiku. Odstawić masę do wystudzenia, a następnie umieścić w lodówce do stężenia.
Sos malinowy: Maliny umieścić w rondelku z wodą i cukrem, gotować przez kilka minut na niewielkim ogniu, mieszając. Zdjąć rondelek z ognia i przecedzić sos na sitku, aby pozbyć się pestek.
Filiżanki ze stężałą panna cottą umieścić na kilka sekund w gorącej wodzie, a następnie szybko obrócić na talerzyku dnem do góry, aby wyjąć deser.
Polać panna cottę wystudzonym sosem malinowym, udekorować liśćmi mięty lub melisy i malinami.