Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny, rozpływający się w ustach deser śmietankowy z lekkim, malinowym akcentem.
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 319
Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...
Odsłon: 48
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 76
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 55
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 319
Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...
Odsłon: 48
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 76
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 55
Składniki
Żelatynę zalać dwiema łyżkami zimnego mleka i odstawić do spęcznienia.
Śmietanę zagotować z mlekiem, cukrem i wanilią, od czasu do czasu mieszając, a po zagotowaniu zdjąć z ognia. Przełożyć żelatynę do gorącej śmietany z mlekiem i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia.
Gorącą masę przelać do małych filiżanek, najlepiej z cienkiego szkła lub plastiku. Odstawić masę do wystudzenia, a następnie umieścić w lodówce do stężenia.
Sos malinowy: Maliny umieścić w rondelku z wodą i cukrem, gotować przez kilka minut na niewielkim ogniu, mieszając. Zdjąć rondelek z ognia i przecedzić sos na sitku, aby pozbyć się pestek.
Filiżanki ze stężałą panna cottą umieścić na kilka sekund w gorącej wodzie, a następnie szybko obrócić na talerzyku dnem do góry, aby wyjąć deser.
Polać panna cottę wystudzonym sosem malinowym, udekorować liśćmi mięty lub melisy i malinami.