Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny, rozpływający się w ustach deser śmietankowy z lekkim, malinowym akcentem.
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 1075
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101556
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6042
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 1075
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101556
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6042
Składniki
Żelatynę zalać dwiema łyżkami zimnego mleka i odstawić do spęcznienia.
Śmietanę zagotować z mlekiem, cukrem i wanilią, od czasu do czasu mieszając, a po zagotowaniu zdjąć z ognia. Przełożyć żelatynę do gorącej śmietany z mlekiem i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia.
Gorącą masę przelać do małych filiżanek, najlepiej z cienkiego szkła lub plastiku. Odstawić masę do wystudzenia, a następnie umieścić w lodówce do stężenia.
Sos malinowy: Maliny umieścić w rondelku z wodą i cukrem, gotować przez kilka minut na niewielkim ogniu, mieszając. Zdjąć rondelek z ognia i przecedzić sos na sitku, aby pozbyć się pestek.
Filiżanki ze stężałą panna cottą umieścić na kilka sekund w gorącej wodzie, a następnie szybko obrócić na talerzyku dnem do góry, aby wyjąć deser.
Polać panna cottę wystudzonym sosem malinowym, udekorować liśćmi mięty lub melisy i malinami.