Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 692
Dodano: 21.03.2018
Odsłon: 5019
5-6 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Żółtka utrzeć w misce z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać śmietanę i wymieszać. Miskę wstawić do większego naczynia z wrzącą wodą i ucierać aż zgęstniej, lekko przestudzić. Dodać do masy miękkie masło i twaróg, bakalie i dokładnie wymieszać.
Masę przełożyć do foremki wyłożonej gazą ( ja użyłam do tego nowej doniczki na kwiaty z dziurkami od spodu), mocno ugnieść i obciążyć, następnie wstawić na całą noc do lodówki.
Przed wyjąć na talerz i udekorować kandyzowanymi owocami, migdałami. Kwiat zrobiłam z samodzielnie przygotowanej skórki pomarańczowej.
Skórka pomarańczowa wykonanie:
Pomarańcze wyszorować w gorącej wodzie. Zdjąć skórę, zalać wodą i moczyć dwa dni, zmieniając kilkakrotnie wodę, odcedzić. Ponownie zalać wodą i gotować 10 minut. Odcedzić, wystudzić i wyciąć białą część, pokroić w paski. Z 1,5 szklanki cukru i 4 łyżek wody ugotować syrop, wrzucić do niego pokrojone skórki, gotować około 10 minut na małym ogniu mieszają. Na drugi dzień zagotować , odstawić i powtórzyć następnego dnia. Przełożyć do słoików.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)