Do góry

Desery Przepis na:

Pełnoziarnista szarlotka z budyniem

Pełnoziarnista szarlotka z budyniem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2539 Ocena: 18880

Dodano:

Odsłon: 5874

Pyszna szarlotka na inny sposób.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • Mąka pełnoziarnista ½ kg
  • Masło lub margaryna 1 kostka
  • Jajka 5 szt.
  • Proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
  • Cukier waniliowy 1 szt.
  • Składniki na masę jabłkową:
  • Jabłka 1 kg
  • Cynamon 2 łyżki
  • Składniki na pianę:
  • Białka jaja 5 szt
  • Cukier biały lub brązowy ¾ szklanki
  • Budyń waniliowy lub wiśniowy 1 torebka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pełnoziarnista szarlotka z budyniem

Przygotowanie

  1. Wykonanie ciasta:
    Do miski wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia i masło. Wyrobić ręką ciasto, gdy nie będzie grudek dodać żółtka i cukier waniliowy. Jeszcze raz wyrobić, ciasto powinno być sypkie.
    Wykonanie masy jabłkowej:
    Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać dwie łyżki cynamonu i wymieszać.
    Wykonanie piany i składanie placka:
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier i suchy budyń, dokładnie wymieszać. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć ¾ ciasta, ubić delikatnie dłonią. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową, następnie ubitą pianę a na wierzch wysypać resztę ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około godziny. SMACZNEGO.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń