Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na zdrowe i pożywne ciasteczka z mąki pełnoziarnistej z dodatkiem płatków owsianych, ziaren słonecznika oraz rodzynek. Ciasteczka są idealne jako energetyczna przekąska, a do tego są niesamowicie smaczne :)
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2446
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4613
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1764
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 540
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2446
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4613
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1764
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 540
Składniki
Masło kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy cukier trzcinowy, kilka kropel aromatu migdałowego i dokładnie ucieramy.
Następnie dodajemy 2 jajka oraz 3 łyżki mleka i łączymy składniki za pomocą miksera.
Do drugiej miski przesiewamy mąkę pełnoziarnistą, dodajemy proszek do pieczenia oraz cynamon i dokładnie mieszamy.
Następnie do mąki dodajemy pozostałe suche składniki - ziarna słonecznika, płatki owsiane i rodzynki - ponownie mieszamy.
Na koniec łączymy mokre i suche składniki - dokładnie mieszamy ciasto (najlepiej zrobić to ręką lub za pomocą robota kuchennego - wtedy składniki idealnie się połączą). Ciasto odstawiamy na chwilę (ok. 10 minut) dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.
Porcje ciasta formujemy w kulki, które delikatnie spłaszczamy i układamy w odpowiednich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. * Jeśli ciasto zbytnio klei nam się do rąk, nabierajmy je za pomocą łyżeczki, a następnie formujmy delikatnie zwilżonymi dłońmi.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 10 minut.
Upieczone ciasteczka odstawiamy do ostygnięcia i odpowiedniego stężenia. Przechowujemy je w metalowej puszce.
Życzę smacznego! :)