Do góry

Desery Przepis na:

Pełnoziarniste muffinki z jabłkami i orzechami

Pełnoziarniste muffinki z jabłkami i orzechami

Autor:

Przepisów i artykułów: 88 Ocena: 157

Dodano:

Odsłon: 112

Zdrowsze, bo pełnoziarniste i z orzechami. Pachnące cynamonem, puszyste i soczyste dzięki jabłkom :) Muffinki idealne do popołudniowej kawy.

Składniki

  • mąka pszenna Typ 500 1 1/2 szklanki
  • Cukier 3/4 szklanka
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Cynamon 2 łyżeczka
  • Cukier wanilinowy 2 łyżeczki
  • szczypta soli
  • Jajko 1 szt.
  • mleko 3,2% 1/2 szklanki
  • masło 60 g
  • Jabłko szara reneta 2 sztuka
  • Orzechy włoskie 60 g
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pełnoziarniste muffinki z jabłkami i orzechami

Przygotowanie

  1. Mąkę z proszkiem przesiać do miski. Dodać szczyptę soli, cukier, cukier waniliowy, cynamon i posiekane orzechy włoskie. Składniki wymieszać. W drugiej misce roztrzepać jajko z mlekiem i stopionym masłem.

  2. Do składników suchych dodać mokre. Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce na grubych oczkach do pozostałych składników. Dokładnie wymieszać. Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładać do papilotek do 3/4 wysokości. Muffiny piec w 180 stopniach przez ok. 23-25 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń