Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
szybkie i bajecznie dobre, przepis dostałam od znajomej
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 919
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4552
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1171
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 525
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 919
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4552
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1171
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 525
Składniki
Miód, cukier i przyprawę do piernika - podgrzewać aż cukier się roztopi - Nie zagotować!!! - Ja nie czekam aż cukier całkowicie się rozpuści, po prostu po wyrobieniu ciasta wstawiam je przykryte do lodówki, ostatnio ciasto stało 2 tygodnie i fajnie "doszło", nie było czuć w ogóle kryształków cukru
Do gorącego miodu dodać margarynę i ją rozpuścić - zostawić do ostygnięcia
Mąkę przesiać i dodać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na conajmniej godzinkę
Ciasto rozwałkować na ok 0,5 cm. (ja rozwałkowuje cieniej), wykroić ciasteczka - można posmarować białkiem - piec pierniczki ok 10 min. w 200 stopniach Celcjusza
Po upieczeniu są bardzo miękkie więc radzę odczekać ze 2 minuty i dopiero wtedy je przekłożyć z blachy. Pierniczki później twardnieją. Najlepiej upiec je z tydzień wcześniej. Jak nie zechcą mięknąć to włożyć do nich ćwiartkę jabłka
Uwaga!!! - Tych pierniczków nie przechowujemy w metalowej puszce
Pierniczki są dobre same w sobie ale jak ktoś ma ochotę to jak najbardziej można je dekorować