Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Można też zrobić na herbatnikach
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15734
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4749
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 418
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15734
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4749
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 418
Składniki
Oddziel żółtka od białek.
Białka ubij na sztywno, pod koniec stopniowo dodając cukier.
Dodaj żółtka, a na końcu delikatnie wmieszaj mąkę (przesianą z proszkiem).
Przełóż do formy (ok. 25×35 cm) wyłożonej papierem.
Piecz w 180°C przez ok. 25 minut. Ostudź.
Galaretki rozpuść w 250 ml wrzątku, dobrze wymieszaj i ostudź (ma być płynna, ale nie gorąca).
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno.
Cienkim strumieniem wlewaj wystudzoną galaretkę do bitej śmietany, cały czas miksując.
Masę wylej na zimny biszkopt. Wstaw do lodówki, aż stężeje.
Czekoladę rozpuść z masłem i mlekiem w kąpieli wodnej lub mikrofalówce.
Lekko przestudzoną polewę rozsmaruj na piance.
Wstaw ciasto na kilka godzin do lodówki, aż całość się dobrze zetnie.