Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo szybkie, lekkie i niskokaloryczne (w wersji bez Nutelli) Uwaga: potrzebny blender. KALORYCZNOŚĆ PORCJI: truskawki: 30, Nutella: 60, bita śmietana: 30, razem: 120 kcal, bez Nutelli: 60 kcal
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 306
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1088
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4119
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 306
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1088
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4119
Składniki
Dokładnie rozpuszczam żelatynę w wodzie, zostawiam do wystygnięcia.
Nie spiesząc sie, oczyszczam truskawki, wrzucam do blendera, posypuję słodzikiem i mieszam.
Przygotowuję pucharki/ ozdobne szklaneczki: łyżeczka Nutelli na dno, ale nie rozprowadzam, jak upadnie, tak ma zostać, musi być ''''otulona''''musem truskawkowym.
Do truskawek dolewam schłodzony roztwór żelatyny, mieszam w blenderze, który nadaje piankowej konsystencji. Mus wlewam do przygotowanych pucharków, wychodzi ok.
Zostawiam do stężenia, cały dzień, bądź na noc. Na dnie może pojawić się cienka warstwa galaretki truskawkowej, powstałej w procesie tężenia, pianka troszkę osiada. Przybranie dodaję przed samym podaniem. Smacznego!
P.S. Wiadomo, że słodzik można zastąpić cukrem, ale to przepis prawie ''''dietetyczny'''' i na dobrą sprawę ten słodzik nie nadaje deserowi niepożądanego posmaku :)