Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 70
Dodano: 09.06.2011
Odsłon: 6789
3-4 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Dokładnie rozpuszczam żelatynę w wodzie, zostawiam do wystygnięcia.
Nie spiesząc sie, oczyszczam truskawki, wrzucam do blendera, posypuję słodzikiem i mieszam.
Przygotowuję pucharki/ ozdobne szklaneczki: łyżeczka Nutelli na dno, ale nie rozprowadzam, jak upadnie, tak ma zostać, musi być ''''otulona''''musem truskawkowym.
Do truskawek dolewam schłodzony roztwór żelatyny, mieszam w blenderze, który nadaje piankowej konsystencji. Mus wlewam do przygotowanych pucharków, wychodzi ok.
Zostawiam do stężenia, cały dzień, bądź na noc. Na dnie może pojawić się cienka warstwa galaretki truskawkowej, powstałej w procesie tężenia, pianka troszkę osiada. Przybranie dodaję przed samym podaniem. Smacznego!
P.S. Wiadomo, że słodzik można zastąpić cukrem, ale to przepis prawie ''''dietetyczny'''' i na dobrą sprawę ten słodzik nie nadaje deserowi niepożądanego posmaku :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)