Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Leciutki mus truskawkowy połączony z budyniowym kremem śmietankowym na bezglutenowym biszkopcie. Po prostu pycha.
mikser, duża prostokątna forma z odpinanym bokiem
To mój ulubiony tort. Chociaż sprawia wrażenie, nie jest aż tak bardzo pracoc...
Odsłon: 1141
Bardzo szybie i proste do wykonania danie, smacznie, pożywne i szybko znika z...
Odsłon: 294
To mój ulubiony tort. Chociaż sprawia wrażenie, nie jest aż tak bardzo pracoc...
Odsłon: 1141
Bardzo szybie i proste do wykonania danie, smacznie, pożywne i szybko znika z...
Odsłon: 294
Składniki
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę wymieszać z kakao i przesiać. Odstawić. Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. Przesianą mąkę i kakao dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką. Masę przełożyć do przygotowanej formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku do lekkiego ostudzenia. Następnie wyjąć i całkowicie ostudzić.
Proszek budyniowy i cukier rozprowadzić w 250 ml mleka, pozostałe mleko zagotować. Wlać mieszankę do gorącego mleka i całość przez chwilę gotować. Zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała powierzchni budyniu. Zostawić do całkowitego ostudzenia. Miękkie masło zmiksować, partiami dodawać zimny budyń i miksować do uzyskania jednolitej masy. Masę wyłożyć na ostudzony biszkopt i wstawić do lodówki, aby całość stężała.
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do przestygnięcia. Truskawki wrzucić do garnka razem z cukrem, sokiem cytrynowym i łyżką wody. Całość zagotować, a następnie zblendować i ostudzić. Potem połączyć z ostudzoną galaretką. Śmietankę ubić na sztywno, a następnie dodać do truskawek i całość jeszcze raz dokładnie wymieszać. Piankę wyłożyć na masę budyniową i ponownie wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać startą czekoladą. Smacznego :)