Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki deser bez konieczności użycia piekarnika, z niewielu składników, przyjemnie kolorowy, wygodnie się kroi.
Naczynie (forma) w którym masa stężeje, łyżka, miski, mikser.
Polecam.
Odsłon: 285
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 372
Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 963
Polecam.
Odsłon: 285
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 372
Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 963
Składniki
Mleko najlepiej mieć trochę w lodówce, żeby je wziąć schłodzone. Każdą galaretkę (najlepiej wybrać różne, wtedy jest fajny efekt kolorystyczny) zalać wrzątkiem w ilości połowy tego, co jest nakazane na opakowaniu (czyli każdą zalać 250ml gorącej wody). Odstawić galaretki do przestudzenia. Jak galaretki będą już chłodne, ale jeszcze nie będą tężeć to dodać do nich mleko skondensowane (podzielić je tak mniej więcej na trzy i dodać do każdej galaretki, jak do którejś dodamy nieco więcej mleka, a do innej nieco mniej to nic się nie stanie, nie trzeba tego mega precyzyjnie dzielić). Każdą galaretkę z dodanym mlekiem skondensowanym wymieszać za pomocą miksera. Do dowolnego naczynia nalewać na zmianę po trochu każdej z mlecznych galaretek, tak by się przeplatały kolorami, do momentu wykończenia galaretek . Naczynie z kolorową pianką wstawić do lodówki i dać jej przynajmniej ze 3 godziny, żeby porządnie stężała.