Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo kruche i delikatne ciasteczka wyglądające jak pieczarki.W internecie jest dużo przepisów na nie więc nie mogłam się powstrzymać i zrobiłam swoje :)
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 43
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 131
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4184
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8623
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 882
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 43
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 131
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4184
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8623
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 882
Składniki
Masło utrzeć z cukrem a następnie wbić jajko i opcjonalnie esencję. Ucierać dalej na gładką masę. Przesiać przez sito mąkę ziemniaczaną,pszenną,sodę i razem z sokiem cytrynowym dodać do masy. Zagnieść gładkie ciasto.Ciasto będzie bardzo mięciutkie.Jeśli zaistnieje taka potrzeba można lekko podsypać mąką pszenną.
Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kakao wysypujemy na mały talerzyk i zanurzamy w nim szyjkę butelki a następnie delikatnie wciskamy ją do połowy w kulkę ciasta. Za każdym razem na nowo zanurzamy szyjkę butelki w kakao i wbijamy w kulkę ciasta.
Gotowe ciasteczka-pieczarki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp 180 st i pieczemy ok 15-20 min. Smacznego:)