Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karnawałowe wypieki są pyszne, ale większość z nich to istna bomba kaloryczna. Dlatego polecamy Wam wypróbować przepis na pieczone faworki. Są równe smacznie co klasyczne, ale zawierają o połowę mniej kalorii (1 faworek to tylko 35 kcal).
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 252
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1330
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4177
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1193
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 252
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1330
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4177
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1193
Składniki
Mąkę wraz z cukrem pudrem przesiej na stolnicę. Zrób wgłębienie i wbij do niego żółtka, dodaj śmietanę oraz miękkie masło. Całość zagnieć i wyrób gładkie ciasto.
Gotowe uformuj w kulę i podziel na dwie części.
Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Za pomocą noża pokrój w paski o szerokości 3 cm i długości 10 cm. W środku pasków zrób niewielkie nacięcie i przeciągnij przez nie jeden koniec, formując kształt kokardy.
Faworki wykładaj na blaszkę z papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni Celsjusza przez 10 minut.
Serwuj posypane cukrem pudrem.