Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karnawałowe wypieki są pyszne, ale większość z nich to istna bomba kaloryczna. Dlatego polecamy Wam wypróbować przepis na pieczone faworki. Są równe smacznie co klasyczne, ale zawierają o połowę mniej kalorii (1 faworek to tylko 35 kcal).
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 162
Japońskie ciasto wiśniowe Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej og...
Odsłon: 1654
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4437
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 162
Japońskie ciasto wiśniowe Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej og...
Odsłon: 1654
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4437
Składniki
Mąkę wraz z cukrem pudrem przesiej na stolnicę. Zrób wgłębienie i wbij do niego żółtka, dodaj śmietanę oraz miękkie masło. Całość zagnieć i wyrób gładkie ciasto.
Gotowe uformuj w kulę i podziel na dwie części.
Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Za pomocą noża pokrój w paski o szerokości 3 cm i długości 10 cm. W środku pasków zrób niewielkie nacięcie i przeciągnij przez nie jeden koniec, formując kształt kokardy.
Faworki wykładaj na blaszkę z papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni Celsjusza przez 10 minut.
Serwuj posypane cukrem pudrem.