Do góry

Desery Przepis na:

Pieczony omlet malinowy

Pieczony omlet malinowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 64 Ocena: 308

Dodano:

Odsłon: 3024

Delikatny, niskokaloryczne deser wg przepisu z 1913 roku. Więcej staropolskich przepisów na moim blogu, zapraszam.

Składniki

  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 160 g malin
  • 2 łyżki bułki tartej (lub kaszy manny)
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Maliny zblendować i przetrzeć przez sito, by pozbyć się pestek (mnie nie przeszkadzają pestki i nie przecieram).

    Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na pianę z dodatkiem cukru. Żółtka połączyć z malinami i bułką tartą. Następnie oddać do piany, delikatnie wymieszać.

    Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy. Następnie przygotować większą formę/blachę, napełnić wodą. Formę z ciastem włożyć do kąpieli wodnej i piec w 180 stopniach ok. 30-40 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń