Do góry

Desery Przepis na:

Piegowata babka

Piegowata babka

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2659

Dodano:

Odsłon: 21727

klasyczna babka ucierana z dodatkiem suchego maku.

Składniki

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki suchego maku
  • Cukier puder
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło ucieram z cukrem na puch dodając po jednym żółtku. Mąkę przesiewam i mieszam z proszkiem do pieczenia. Białka ubijam na sztywną pianę. Do masy maślanej dodaję mąkę z proszkiem, wymieszam, wsypuję mak i ponownie mieszam. Na końcu dodaję ubite białka i mieszam łopatką bardzo delikatnie. Formę z kominkiem smaruję tłuszczem i przekładam ciasto. Piekarnik nagrzewam do 180°C i wstawiam ciasto na około 45 min, do suchego patyczka. Upieczoną wyjmuję, odstawiam do wystygnięcia, następnie przekładam na deseczkę i posypuję cukrem pudrem .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 17 lutego 2015 Znakomita i niezwykle apetyczna babeczka z piegami :) Świetna! :D

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń