Do góry

Desery Przepis na:

Piegusek

Piegusek

Autor:

Przepisów i artykułów: 379 Ocena: 4642

Dodano:

Odsłon: 547

Proste i łatwe ciasto na podwieczorek czy niedzielę.. Serdecznie polecam.

Składniki

  • 6 białek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 100 g masła
  • 1 szkl. mąki orkiszowej (1 szkl.= 250 ml)
  • 1/2 szk. mąki ziemniaczanej
  • 11/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 ekstrakt waniliowy
  • 100 g suchego maku
  • lukier: 2-3 łyżki soku z cytryny + 1 szkl. cukru pudru
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Piegusek

Przygotowanie

  1. Keksówkę o wymiarach 10x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Włączyć piekarnik na 170 st. C. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier i nadal ubijać. Wlać rozpuszczone i wystudzone masło. Dodać ekstrakt waniliowy. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do białek. Całość mieszać łopatką. Na koniec masę połączyć delikatnie z makiem.
    Tak przygotowane ciasto przelać do keksówki. Piec około 50 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy już się upiekło.
    Po całkowitym ostudzeniu polać lukrem utartym z cukru pudru i soku z cytryny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń