Do góry

Desery Przepis na:

Piegusek jabłkowy ze śmietaną

Piegusek jabłkowy ze śmietaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 113 Ocena: 2046

Dodano:

Odsłon: 341

Mniam niebo w ustach!

Składniki

  • Biszkopt:
  • jaja 5
  • Cukier 5 łyżek
  • mleczna czekolada pół tabliczki
  • Proszek do pieczenia 1 łyzeczka
  • Warstwa jabłkowa:
  • jabłka 1 kg
  • Budyń waniliowy 2
  • Woda 0,5 szkl
  • mleko 2 % 0,5 litra
  • Cukier 4 łyżki
  • Masa śmietanowa:
  • śmietana 30 % 660 ml
  • galaretka pomarańczowa
  • wrzątek 1 szkl
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Piegusek jabłkowy ze śmietaną

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Następnie wlać żółtka i wsypać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i startą na drobnej tarce czekoladą. . Wymieszać i upiec biszkopt na formie 25/36 do 20 minut w 180 stopniach.
    Warstwa jabłkowa:
    Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Zalać je wodą i gotować pięć minut. Nadmiar soku odcedzić. Budynie ugotować na mleku wraz z cukrem gorące zmieszać z jabłkami i wyłożyć na biszkopt .

  2. Masa śmietanowa:
    Śmietanki ubić na sztywno i wlać do nich tężejące galaretki rozpuszczone we wrzątku. Zmiksować i wyłożyć na jabłka i potrzepać wiórkami czekoladowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń