Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierniczki nie tylko na Święta. Zapach pieczonych pierniczków, cynamonu, czy imbiru chyba od zawsze kojarzy się ze świętami. W wielu domach pieczenie ciasteczek odbywało się na około dwa tygodnie przed Świętami. W Polsce w XVII wieku sprzedawano pierniki w aptekach jako skuteczny lek na wiele chorób. Był, podobnie jak w innych krajach, symbolem dobrobytu i wysokiego statusu społecznego.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1506
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1251
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1352
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1086
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1506
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1251
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1352
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1086
Składniki
Margarynę i miód rozpuścić, dodać do mąki. Z podanych składników zarobić ciasto i pozostawić do leżakowania (przykryte ściereczką) na 2 godziny.
Ciasto rozwałkować. Foremkami wykrawać ciasteczka. Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni, przez około 15 minut.
Po upieczeniu dekorować lukrem lub czekoladą i ozdabiać według własnych pomysłów.