Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierniczki czekoladowe to pyszne, aromatyczne ciasteczka czekoladowe z korzennymi przyprawami. Idealne na święta i zimowe wieczory.
papier do pieczenia, foremki do pierników, miska
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34164
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1370
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34164
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1370
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Składniki
W misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier puder, sodę oczyszczoną, szczyptę soli i przyprawę do piernika. W małym garnku umieść masło, miód, czekoladę i podgrzej do rozpuszczenia się składników.
Do suchych składników wlej ostudzoną mieszankę. Wbij jajko i wyrób ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
Zawiń ciasto w folię spożywczą lub przełóż do naczynia i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Blat oprósz mąką. Po schłodzeniu ciasta rozwałkuj ciasto na grubość około 3-5 mm i wycinaj serduszka lub dowolne kształty za pomocą foremek. *Jeśli ciasto będzie zbyt twarde, to możesz dodać trochę wody.
Ułóż pierniczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół) przez ok. 10 minut
Po wystudzeniu roztop czekoladę i polej nią wierzch pierniczków. Gdy czekolada przestygnie, udekoruj pierniczki.