Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najpyszniejsze pierniczki jakie w życiu jadłam. Ciasto powinno leżakować, ale same pierniki po upieczeniu od razu nadają się do jedzenia. Mięciutkie, pulchne i bardzo aromatyczne
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 675
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 26
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 194
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 49
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 226
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 361
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 675
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 26
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 194
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 49
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 226
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 361
Składniki
W garnku rozpuść masło, miód i cukier. Co jakiś czas mieszaj. Rodzynki zalej wrzątkiem. Orzechy i rodzynki drobno posiekaj. W osobnym naczyniu połącz dokładnie wszystkie przyprawy ze sobą Dodaj je do rozpuszczonego tłuszczu. Dołóż bakalie, wymieszaj. Do miski wsyp 1/2 kg mąki, jaja, dól, rozpuszczoną w mleku sodę i kakao. Wymieszaj Powoli wlewaj tłuszcz z bakaliami i przyprawami. Wymieszaj. Dodaj resztę mąki. Zagnieć ciasto. Przykryj je lnianą ściereczką i włóż do lodówki na 4-5 tygodni. Po tym czasie wyjmij je i odrywaj po kawałku ciasta. Wałkuj je niezbyt cienko i za pomocą foremek wykrawaj różne kształty. Wykładaj je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed pieczeniem posmaruj pierniki jajkami wymieszanymi z mlekiem. Piecz ciastka w 175 stopniach C przez ok. 6-8 minut. Uwaga: Na kilka godzin przed pieczeniem wyciągnij ciasto z lodówki i przechowuj w temp. pokojowej. W lodówce jest twarde jak kamień, po kilku godzinach od wyciągnięcia z lodówki jednak zmięknie.