Do góry

Desery Przepis na:

Pierniczki długodojrzewające

Pierniczki długodojrzewające

Autor:

Przepisów i artykułów: 260 Ocena: 4023

Dodano:

Odsłon: 683

Najpyszniejsze pierniczki jakie w życiu jadłam. Ciasto powinno leżakować, ale same pierniki po upieczeniu od razu nadają się do jedzenia. Mięciutkie, pulchne i bardzo aromatyczne

Składniki

  • mąka pszenna- 1 kg +mąka do podsypywania
  • Miód- 50 dag
  • Masło- 1 1/2 szt.
  • Cukier- 2 szklanki
  • Jajo kurze- 3 szt.
  • Mleko- 1/2 szklanki
  • Soda oczyszczona- 3 łyżeczki
  • Kakao- 1 łyżka
  • Sól- szczypta
  • bakalie:
  • Rodzynki- 1/2 szklanki
  • Orzechy włoskie- 1 szklanka
  • migdały mielone- 10 dag
  • skórka pomarańczowa- 5 łyżek
  • przyprawy:
  • Cynamon- 2 łyżeczki
  • Imbir- 2 łyzeczki
  • Kardamon- 1 łyżeczka
  • Pieprz- 1 łyżeczka
  • Goździki mielone- 1 łyżeczka
  • ponadto:
  • Jajko- ok. 3 szt.
  • Mleko- 3 łyżki
> 6 os. > 60 min średnie drogie
Reklama
Reklama
Pierniczki długodojrzewające

Przygotowanie

  1. W garnku rozpuść masło, miód i cukier. Co jakiś czas mieszaj. Rodzynki zalej wrzątkiem. Orzechy i rodzynki drobno posiekaj. W osobnym naczyniu połącz dokładnie wszystkie przyprawy ze sobą Dodaj je do rozpuszczonego tłuszczu. Dołóż bakalie, wymieszaj. Do miski wsyp 1/2 kg mąki, jaja, dól, rozpuszczoną w mleku sodę i kakao. Wymieszaj Powoli wlewaj tłuszcz z bakaliami i przyprawami. Wymieszaj. Dodaj resztę mąki. Zagnieć ciasto. Przykryj je lnianą ściereczką i włóż do lodówki na 4-5 tygodni. Po tym czasie wyjmij je i odrywaj po kawałku ciasta. Wałkuj je niezbyt cienko i za pomocą foremek wykrawaj różne kształty. Wykładaj je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed pieczeniem posmaruj pierniki jajkami wymieszanymi z mlekiem. Piecz ciastka w 175 stopniach C przez ok. 6-8 minut.

    Uwaga: Na kilka godzin przed pieczeniem wyciągnij ciasto z lodówki i przechowuj w temp. pokojowej. W lodówce jest twarde jak kamień, po kilku godzinach od wyciągnięcia z lodówki jednak zmięknie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń