Do góry

Desery Przepis na:

Pierniczki korzenne

Pierniczki korzenne

Autor:

Przepisów i artykułów: 944 Ocena: 24849

Dodano:

Odsłon: 5530

Postanowiłam zrobić prezent mikołajkowy moim przyjaciołom, dlatego też miesiąc wcześniej upiekłam pierniczki, które podczas leżakowania nabiorą niesamowitego smaku, aromatu, odpowiedniej kruchości i miękkości. Smaczne są już teraz, ale po miesiącu będą jeszcze lepsze :)

Składniki

  • SKŁADNIKI NA OKOŁO 300 PIERNICZKÓW:
  • 300 g mąki z pełnego przemiału
  • 700 g mąki pszennej typ 650
  • 300 g masła
  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 400 g płynnego miodu
  • 2 opakowania przyprawy do piernika (2 x 20 g)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kefiru
  • 1 szczypta soli
  • + DEKORACJA (lukier, czekolada lub inne)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Najlepsze pierniki wychodzą z ciasta, które miało czas "odpocząć".

    Ciasto przygotowujemy dzień wcześniej i odkładamy do leżakowania na 24 godziny (można na dłużej) dla dobrego przejścia smaków i aromatów oraz odpowiedniego połączenia użytych składników.

    PRZYGOTOWANIE CIASTA:

    * Masło rozpuszczamy w rondelku i do jeszcze ciepłego dodajemy 2 opakowania przyprawy do piernika, dokładnie mieszamy, delikatnie studzimy i dodajemy miód.

    * Do małej miseczki dodajemy 3 łyżki kefiru i mieszamy go z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Odstawiamy do podwojenia objętości.

    * Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je z cukrem i szczyptą soli. Na koniec ubijania dodajemy żółtka.

    * Do dużej miski wsypujemy obie mąki, cynamon i kakao - dobrze mieszamy. Następnie dodajemy jajka z cukrem, masło połączone z miodem i przyprawami oraz kefir z sodą i proszkiem do pieczenia - zagniatamy ciasto.

    * Ciasto wstawiamy do lodówki na min. 24 godziny.

    Nie przejmujmy się, jeśli ciasto wydaje nam się zbyt rzadkie, gdyż już na drugi dzień będzie miało odpowiednią konsystencję.

  2. Na drugi dzień ciasto rozwałkowujemy na grubość od 3 do 5 mm i wykrawamy dowolne kształty za pomocą foremki.

    * podczas wałkowania ciasto podsypujemy mąką

  3. Uformowane pierniczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 10 min.

  4. Za każdym razem, przez końcem czasu pieczenia danej partii, sprawdzamy czy pierniczki odpowiednio się upiekły.

  5. Gdy pierniczki ostygną przystępujemy do dekoracji...

  6. Malujemy dowolne kształty za pomocą cukrowych pisaków, lukrujemy je lub dekorujemy według własnego uznania np. czekoladą.

  7. Udekorowane pierniczki odstawiamy do zaschnięcia.

    Kiedy dekoracja wyschnie i odpowiednio stwardnieje, pierniczki przekładamy do dużej puszki i dajemy im leżakować :)

    Do puszki możemy włożyć kawałki suszonego jabłka i korę cynamonu - wtedy pierniczki będą jeszcze lepsze.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (27)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ggosienka68 01 grudnia 2014 W sobotę upiekłam pierniczki z Twojego przepisu. Wyszły super!!! Ozdobiłam białym lukrem i w tym roku będą zdobić moją choinkę :) Dzięki za fajny przepis :) Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ziembulka 27 listopada 2014 a czy te pierniczki nadają się do zawieszenia na choinkę ?:) wyglądają wspaniale. Odpowiedzi: 2 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anulka12 06 listopada 2014 Przyjaciele będą zachwyceni takim kolorowym i słodkim prezentem. Wspaniały pomysł i widać ile pracy i serca w to włożyłaś. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedzi: 1 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dodusia222 06 listopada 2014 Przepis na pierniczki super,ale te dekoracje BAJKA,przepiękne!!!!!Kolorowo i wesoło:)Pozdrawiam. Odpowiedzi: 1 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mimiwiki 05 listopada 2014 Pycha, też niedługo otwieram swoją "manufakturę " :) Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kstr54 05 listopada 2014 Podziewiam, dziewczyno wlazylas w nie caaaaaale serduszko, smakowac beda Bosko!mam czas ...moze sie skusze a mam dla kogo,pozdrawiam
Odpowiedzi: 1 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 05 listopada 2014 Ależ cudowne, widać że dużo pracy i serca włożyłaś w ich wykonanie. Obdarowani będą zachwyceni. :) Odpowiedzi: 1 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

monikagotuje 05 listopada 2014 Przepiękne są te Twoje pierniczki takie kolorowe na sam widok się buziak cieszy(zazdroszczę przyjaciółką takich prezentów):) Odpowiedzi: 1 ▼

9 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń