Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Postanowiłam zrobić prezent mikołajkowy moim przyjaciołom, dlatego też miesiąc wcześniej upiekłam pierniczki, które podczas leżakowania nabiorą niesamowitego smaku, aromatu, odpowiedniej kruchości i miękkości. Smaczne są już teraz, ale po miesiącu będą jeszcze lepsze :)
Ciasteczka są bardzo kruche, a z kremem pomarańczowym smakują wyśmienicie. Po...
Odsłon: 941
Ciasteczka korzenne to smakowita przekąska, a zarazem ciekawy element dekorac...
Odsłon: 1425
Smak tego dania bardzo dobrze pasuje do różnych dodatków typu ryż, kasza lub...
Odsłon: 351
Połączenie ryżu, mięsa i kapusty znają i kochają chyba wszyscy. Poniżej przep...
Odsłon: 131
Jak już pewnie wiecie uwielbiam czekoladę, dlatego dzisiaj zapraszam na przep...
Odsłon: 229
Często dań z podrobów nie zalicza się do wyszukanych potraw i bagatelizuje si...
Odsłon: 2343
Smak tego dania bardzo dobrze pasuje do różnych dodatków typu ryż, kasza lub...
Odsłon: 351
Połączenie ryżu, mięsa i kapusty znają i kochają chyba wszyscy. Poniżej przep...
Odsłon: 131
Jak już pewnie wiecie uwielbiam czekoladę, dlatego dzisiaj zapraszam na przep...
Odsłon: 229
Często dań z podrobów nie zalicza się do wyszukanych potraw i bagatelizuje si...
Odsłon: 2343
Składniki
Najlepsze pierniki wychodzą z ciasta, które miało czas "odpocząć". Ciasto przygotowujemy dzień wcześniej i odkładamy do leżakowania na 24 godziny (można na dłużej) dla dobrego przejścia smaków i aromatów oraz odpowiedniego połączenia użytych składników. PRZYGOTOWANIE CIASTA: * Masło rozpuszczamy w rondelku i do jeszcze ciepłego dodajemy 2 opakowania przyprawy do piernika, dokładnie mieszamy, delikatnie studzimy i dodajemy miód. * Do małej miseczki dodajemy 3 łyżki kefiru i mieszamy go z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Odstawiamy do podwojenia objętości. * Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je z cukrem i szczyptą soli. Na koniec ubijania dodajemy żółtka. * Do dużej miski wsypujemy obie mąki, cynamon i kakao - dobrze mieszamy. Następnie dodajemy jajka z cukrem, masło połączone z miodem i przyprawami oraz kefir z sodą i proszkiem do pieczenia - zagniatamy ciasto. * Ciasto wstawiamy do lodówki na min. 24 godziny. Nie przejmujmy się, jeśli ciasto wydaje nam się zbyt rzadkie, gdyż już na drugi dzień będzie miało odpowiednią konsystencję.
Na drugi dzień ciasto rozwałkowujemy na grubość od 3 do 5 mm i wykrawamy dowolne kształty za pomocą foremki. * podczas wałkowania ciasto podsypujemy mąką
Uformowane pierniczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 10 min.
Za każdym razem, przez końcem czasu pieczenia danej partii, sprawdzamy czy pierniczki odpowiednio się upiekły.
Gdy pierniczki ostygną przystępujemy do dekoracji...
Malujemy dowolne kształty za pomocą cukrowych pisaków, lukrujemy je lub dekorujemy według własnego uznania np. czekoladą.
Udekorowane pierniczki odstawiamy do zaschnięcia. Kiedy dekoracja wyschnie i odpowiednio stwardnieje, pierniczki przekładamy do dużej puszki i dajemy im leżakować :) Do puszki możemy włożyć kawałki suszonego jabłka i korę cynamonu - wtedy pierniczki będą jeszcze lepsze. Życzę smacznego! :)
Przepisy Desery
Desery
Biszkopt z 4 jaj
Desery
Domowa chałwa
Desery
Ciasto Ferrero Rocher
Desery
Truskawki z bitą śmietaną
Biszkopt z 4 jaj
Przepis na klasyczny, jasny biszkopt z 4 jaj.
Odsłon: 4
Domowa chałwa
Domowa chałwa to jeden z najsmaczniejszych deserów wywodzących się z Iranu i...
Odsłon: 767