Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. Ten rodzaj miodu charakteryzuje się korzenną i zdecydowanie ostrzejszą nutą przypominającą karmel. Ma też intensywny aromat podobny do zapachu kwitnącej gryki. Nadaje pierniczkom głębi i wyjątkowej wyrazistości. Pierniczki są pyszne od razu po upieczeniu, ale po kilku dniach leżakowania ich smak i aromat będzie jeszcze intensywniejszy.
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 145
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3020
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4004
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 803
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 145
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3020
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4004
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 803
Składniki
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do niego przyprawę korzenną, cynamon oraz miód gryczany. Wszystkie składniki podgrzewamy do momentu połączenia, a następnie studzimy. Śmietanę łączymy z sodą oczyszczoną oraz proszkiem do pieczenia i odstawiamy na chwilę, aby mieszanka zaczęła pracować i delikatnie urosła.
Do dużej miski przesiewamy suche składniki: mąkę, kakao, szczyptę soli oraz cukier puder i dokładnie mieszamy. Jajka oraz wyrośniętą mieszankę proszku, sody i jogurtu łączymy z ostudzonym masłem z miodem i przyprawami. Suche składniki łączymy z mokrymi i dokładnie mieszamy. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin (jeśli mamy czas, to odstawmy je na 24 godziny)*. * Na tym etapie ciasto jest dość rzadkie, ale po leżakowaniu w lodówce odpowiednio stwardnieje.
Po tym czasie rozwałkowujemy porcje ciasta na grubość około 6 mm, podsypując je delikatnie mąką. Wycinamy kształty za pomocą dowolnych foremek.
Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy je partiami w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzanie góra- dół) przez około 9 - 10 minut*. * Jeżeli używacie bardzo małych foremek, to czas pieczenia pierniczków skróćcie o 1 - 2 minuty.
Kiedy pierniczki ostygną, wkładamy je do metalowej puszki lub słoja z kawałkami suszonych jabłek i kory cynamonu (wtedy nabiorą jeszcze lepszego aromatu).
Pierniczki możecie udekorować w dowolny sposób lub pozostawić je bez ozdabiania. Kilka pierniczków udekorowałam polewą z białej czekolady (70 g czekolady i 30 g masła rozpuszczone w kąpieli wodnej) oraz cukrową posypką.