Do góry

Desery Przepis na:

Pierniczki na śmietanie

Pierniczki na śmietanie

Autor:

Przepisów i artykułów: 208 Ocena: 5248

Dodano:

Odsłon: 2111

Pierniki, które są od razu po upieczeniu są miękkie i gotowe do jedzenia. Nie trzeba czekać kilkunastu dni, aż zmiękną. Przechowywane w pojemnikach bardzo długo zachowują świeżość i miękkość.

Składniki

  • Mąka pszenna 1,5 kg
  • Miód 1,5 szklanki
  • Cukier puder 2 szklanki
  • Margaryna 1,5 kostki
  • Soda oczyszczona 2,5 łyżeczki
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Jajka (całe) 2 szt.
  • Żółtka 4 szt.
  • Kakao 3 łyżki
  • Śmietana kwaśna 1 szklanka
  • Przyprawa do piernika 2 opakowania
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pierniczki na śmietanie

Przygotowanie

  1. W rondelku zagotować miód i 1,5 szklanki cukru pudru, zmniejszyć ogień. Dodać do tego margarynę i podgrzewać do momentu jej całkowitego rozpuszczenia. Na koniec dodać śmietanę, dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia, aby całość przestygła.

  2. W misce wymieszać mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę oraz proszek do pieczenia. Jajka i żółtka ubić na parze z 0,5 szklanki cukru pudru. Dodać to do rondelka z wcześniej przygotowaną masą, dokładnie wymieszać i wlać do miski z mąką. Całość dokładnie wyrobić i pozostawić ciasto w chłodnym miejscu na min. 4 godziny (ja zostawiłam na całą noc).

  3. Po schłodzeniu ciasta, dzielimy je na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy (nie za cienko) na ok. 0,5 – 1 cm. Pierniki układamy na blaszce i pieczemy ok. 6-8 minut w temp. 175 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń