Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierniki, które są od razu po upieczeniu są miękkie i gotowe do jedzenia. Nie trzeba czekać kilkunastu dni, aż zmiękną. Przechowywane w pojemnikach bardzo długo zachowują świeżość i miękkość.
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3915
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19873
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 2997
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4185
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3915
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19873
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 2997
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4185
Składniki
W rondelku zagotować miód i 1,5 szklanki cukru pudru, zmniejszyć ogień. Dodać do tego margarynę i podgrzewać do momentu jej całkowitego rozpuszczenia. Na koniec dodać śmietanę, dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia, aby całość przestygła.
W misce wymieszać mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę oraz proszek do pieczenia. Jajka i żółtka ubić na parze z 0,5 szklanki cukru pudru. Dodać to do rondelka z wcześniej przygotowaną masą, dokładnie wymieszać i wlać do miski z mąką. Całość dokładnie wyrobić i pozostawić ciasto w chłodnym miejscu na min. 4 godziny (ja zostawiłam na całą noc).
Po schłodzeniu ciasta, dzielimy je na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy (nie za cienko) na ok. 0,5 – 1 cm. Pierniki układamy na blaszce i pieczemy ok. 6-8 minut w temp. 175 stopni.