Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas . Ja przygotowuje się do niech dużo wcześniej . Wcześniej robię i mrożę pierogi , uszka czy suszę owoce na kompot. A tym razem zrobiłam z synem pierniczki świąteczne . Moje pierniczki są miękkie , pachnące i pięknie przystrojone
W garnku rozpuszczamy margarynę z cukrem , miodem , cynamonem oraz przyprawą do piernika .
Staramy się nie dopuścić do wrzenia , ani zbyt wysokiej temperatury bo właściwości zdrowotne miodu zanikną . Róbmy tak aby margaryna się rozpuściła a wszystkie składniki rozpuszczą się mieszając.
Odstawiamy do przestygnięcia.
Do głębokiej miski wsypujemy mąkę i sodę , szczyptę soli oraz wbijamy jajka . Do tych produktów wlewamy przestygniętą margarynę z dodatkami . Całość zagniatamy w jednolite ciasto . Jeżeli jest zbyt klejące to podsypujemy mąką .
Ciasto dzielę na 2 lub 3 części w zależności ile jest miejsca na rozwałkowanie . Rozwałkowuję podsypując mąką na grubość około 4 mm . Używając foremek wycinam ulubione świąteczne kształty blisko , jeden piernik przy drugim . Wycięte ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę około 12 minut w temperaturze 180 stopni . Należy sprawdzać ciastka w trakcie pieczenia gdyż każdy piekarnik jest inny . Powinny one nabrać ładnego lekko brązowego koloru i nadal są miękkie - delikatnie twardnieją po wystudzeniu . Po wyjęciu z piekarnika ciastka rozkładamy . Nie układamy jedno na drugim.
W podany sposób postępujemy do wykorzystania całego ciasta .
* Ciastka są gotowe do dekorowania na drugi dzień .
* Do zdobienia użyłam gotowych produktów wysokiej jakości - https://www.oetker.pl/pl-pl/nasze-produkty/slodkie-dekoracje/lukier-gotowy/lukier-gotowy-niebieski
Z tych produktów każdy znajdzie co dla siebie .
* Zrobiłam również polewę - przepis dostępny na moim blogu - https://www.malgoskawkuchni.com/2020/04/polewa-czekoladowa.html
* W sklepach można dostać cudowne , kolorowe posypki świąteczne
* Dekorowane pierniczki zostawiłam do całkowitego wyschnięcia , po czym szczelnie zamknęłam w
pojemniku.
Cudownego czasu w przygotowywaniu pierniczków
Małgośka w Kuchni
Przepis znaleziony na gazeta.pl, poddany lekkiej modyfikacji
Odsłon: 17973
Zapachniało dzisiaj w moim domu świętami. Pieczenie pierników to doskonały sp...
Odsłon: 2895
Apetyczne pierniczki ślicznie wyglądające jako ozdoby choinkowe
Odsłon: 4260
Składniki
W garnku rozpuszczamy margarynę z cukrem , miodem , cynamonem oraz przyprawą do piernika . Staramy się nie dopuścić do wrzenia , ani zbyt wysokiej temperatury bo właściwości zdrowotne miodu zanikną . Róbmy tak aby margaryna się rozpuściła a wszystkie składniki rozpuszczą się mieszając. Odstawiamy do przestygnięcia. Do głębokiej miski wsypujemy mąkę i sodę , szczyptę soli oraz wbijamy jajka . Do tych produktów wlewamy przestygniętą margarynę z dodatkami . Całość zagniatamy w jednolite ciasto . Jeżeli jest zbyt klejące to podsypujemy mąką . Ciasto dzielę na 2 lub 3 części w zależności ile jest miejsca na rozwałkowanie . Rozwałkowuję podsypując mąką na grubość około 4 mm . Używając foremek wycinam ulubione świąteczne kształty blisko , jeden piernik przy drugim . Wycięte ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę około 12 minut w temperaturze 180 stopni . Należy sprawdzać ciastka w trakcie pieczenia gdyż każdy piekarnik jest inny . Powinny one nabrać ładnego lekko brązowego koloru i nadal są miękkie - delikatnie twardnieją po wystudzeniu . Po wyjęciu z piekarnika ciastka rozkładamy . Nie układamy jedno na drugim. W podany sposób postępujemy do wykorzystania całego ciasta .
* Ciastka są gotowe do dekorowania na drugi dzień . * Do zdobienia użyłam gotowych produktów wysokiej jakości - https://www.oetker.pl/pl-pl/nasze-produkty/slodkie-dekoracje/lukier-gotowy/lukier-gotowy-niebieski Z tych produktów każdy znajdzie co dla siebie . * Zrobiłam również polewę - przepis dostępny na moim blogu - https://www.malgoskawkuchni.com/2020/04/polewa-czekoladowa.html * W sklepach można dostać cudowne , kolorowe posypki świąteczne * Dekorowane pierniczki zostawiłam do całkowitego wyschnięcia , po czym szczelnie zamknęłam w pojemniku. Cudownego czasu w przygotowywaniu pierniczków Małgośka w Kuchni
Przepisy Desery
Desery
Ciasto z owocami na kefirze
Desery
Prosty torcik na Dzień Matki
Desery
Tarta kinder bueno
Desery
Kruche, pomarańczowe ciasteczka
Ciasto z owocami na kefirze
Przepis na ciasto z owocami na kefirze maturalnym
Odsłon: 207
Prosty torcik na Dzień Matki
Samodzielnie przygotowany, efektowny torcik na Dzień Matki to wspaniały sposó...
Odsłon: 382