Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierniki według receptury mojej babci, która dostała przepis od swojej mamy. Tradycyjną przyprawę do pierników zastępują goździki, ziele angielskie i cynamon a jedynym dodanym tłuszczem jest wiejski smalec.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1781
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1547
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1520
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1904
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1781
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1547
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1520
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1904
Składniki
Smalec, miód i cukier mocno podgrzewamy aż cukier i smalec się rozpuszczą i składniki się połączą. Odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę przesiewamy z kakao i mieszamy z przyprawami i sodą. Do przestudzonej masy miodowej dodajemy mąkę z przyprawami i jajka. Ciasto dokładnie wyrabiamy i rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm i wykrawamy pierniczki. Układamy na blaszce oprószonej mąką i pieczemy ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Dekorujemy według uznania.