Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 436
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 92
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 173
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 124
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 436
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 92
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 173
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 124
Składniki
Miód wraz z cukrem i masłem doprowadziłem do wrzenia. Zdjąłem z ognia by ostygło. Dosypałem mąkę ,dodałem jajko i żółtka ,przyprawę do piernika ,wyrobiłem na jednolitą masę. Następnie wlałem sodę rozpuszczoną w mleku ,dodałem skórkę pomarańczową oraz pokrojone orzechy. Ponownie wyrobiłem i odstawiłem w chłodne miejsce na dzień w szklanym naczyniu. Następnie ciasto włożyłem do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką (średnia keksówka). Piekłem godzinę w temp 180 stopni C. Kiedy piernik ostygł ,przekroiłem go wzdłuż dwa razy ,warstwy posmarowałem powidłami śliwkowymi. Najlepiej smakuje po 3-4 dniach.