Do góry

Desery Przepis na:

Piernik

Piernik

Autor:

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 431

Dodano:

Odsłon: 6632

Przepis na ten piernik znalazłam w starym zeszycie mojej mamy. Pamiętam jego smak i zapach z dzieciństwa. Polecam go dla wszystkich zapracowanych, jest bardzo szybki w przygotowaniu. U mnie wersja jaką zawsze robiła moja mama, czyli z wiśniowym ptasim mleczkiem. Warto go przygotować na 2 dni przed podaniem, jest najsmaczniejszy.

Składniki

  • 3 szkl. mąki, 2 łyżeczki sody oczyszczanej
  • 1/2 szkl. płynnego miodu (np. wielokwiatowy)
  • 1 szkl. cukru
  • 2 całe jaja
  • 1 szkl. kwaśnej śmietany np. 18%
  • 1/2 torebki przyprawy do piernika
  • Masa: 600 g śmietany 30% + 2 galaretki wiśniowe
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do przygotowanego naczynia wsypujemy mąkę, sodę, cukier, jaja, śmietanę, miód, przyprawę do piernika. Wszystkie składniki mieszamy krótko do uzyskania jednolitej masy, tak aby nie było grudek. Naczynie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 12 godzin w temperaturze pokojowej.
    Następnego dnia masę przekładamy do blaszki (24 x 34 ) wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy przez 35 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto studzimy i przekładamy według uznania.

  2. Ja przełożyłam bitą śmietaną połączoną z galaretką.
    Galaretki rozpuścić w 2 szkl. gorącej wody, wystudzić.
    Śmietanę dobrze schłodzić, ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo tężejącą galaretkę (można dodać 2 łyżki cukru pudru).
    Wystudzone ciasto przekroić 2 razy, przełożyć masą wiśniową. Całość oblewamy polewą czekoladową i dowolnie ozdabiamy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń