Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na ten piernik znalazłam w starym zeszycie mojej mamy. Pamiętam jego smak i zapach z dzieciństwa. Polecam go dla wszystkich zapracowanych, jest bardzo szybki w przygotowaniu. U mnie wersja jaką zawsze robiła moja mama, czyli z wiśniowym ptasim mleczkiem. Warto go przygotować na 2 dni przed podaniem, jest najsmaczniejszy.
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34165
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1373
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34165
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1373
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Składniki
Do przygotowanego naczynia wsypujemy mąkę, sodę, cukier, jaja, śmietanę, miód, przyprawę do piernika. Wszystkie składniki mieszamy krótko do uzyskania jednolitej masy, tak aby nie było grudek. Naczynie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 12 godzin w temperaturze pokojowej. Następnego dnia masę przekładamy do blaszki (24 x 34 ) wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy przez 35 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto studzimy i przekładamy według uznania.
Ja przełożyłam bitą śmietaną połączoną z galaretką. Galaretki rozpuścić w 2 szkl. gorącej wody, wystudzić. Śmietanę dobrze schłodzić, ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo tężejącą galaretkę (można dodać 2 łyżki cukru pudru). Wystudzone ciasto przekroić 2 razy, przełożyć masą wiśniową. Całość oblewamy polewą czekoladową i dowolnie ozdabiamy.