Przepis na ten piernik znalazłam w starym zeszycie mojej mamy. Pamiętam jego smak i zapach z dzieciństwa. Polecam go dla wszystkich zapracowanych, jest bardzo szybki w przygotowaniu. U mnie wersja jaką zawsze robiła moja mama, czyli z wiśniowym ptasim mleczkiem. Warto go przygotować na 2 dni przed podaniem, jest najsmaczniejszy.
Piernik
Składniki
- 3 szkl. mąki, 2 łyżeczki sody oczyszczanej
- 1/2 szkl. płynnego miodu (np. wielokwiatowy)
- 1 szkl. cukru
- 2 całe jaja
- 1 szkl. kwaśnej śmietany np. 18%
- 1/2 torebki przyprawy do piernika
- Masa: 600 g śmietany 30% + 2 galaretki wiśniowe
Składniki
- 3 szkl. mąki, 2 łyżeczki sody oczyszczanej
- 1/2 szkl. płynnego miodu (np. wielokwiatowy)
- 1 szkl. cukru
- 2 całe jaja
- 1 szkl. kwaśnej śmietany np. 18%
- 1/2 torebki przyprawy do piernika
- Masa: 600 g śmietany 30% + 2 galaretki wiśniowe

Etapy przygotowania
Do przygotowanego naczynia wsypujemy mąkę, sodę, cukier, jaja, śmietanę, miód, przyprawę do piernika. Wszystkie składniki mieszamy krótko do uzyskania jednolitej masy, tak aby nie było grudek. Naczynie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 12 godzin w temperaturze pokojowej. Następnego dnia masę przekładamy do blaszki (24 x 34 ) wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy przez 35 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto studzimy i przekładamy według uznania.
Ja przełożyłam bitą śmietaną połączoną z galaretką. Galaretki rozpuścić w 2 szkl. gorącej wody, wystudzić. Śmietanę dobrze schłodzić, ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo tężejącą galaretkę (można dodać 2 łyżki cukru pudru). Wystudzone ciasto przekroić 2 razy, przełożyć masą wiśniową. Całość oblewamy polewą czekoladową i dowolnie ozdabiamy.

Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Uwielbiam wszelkie zapiekanki i dania jednogarnkowe – mało roboty, mało zmywa...
- Impreza
- Grill
- Halloween
- Do pracy
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Dla dzieci
- Makaron
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Makarony
- Zapiekanki
- Dla zdrowia
Odsłon: 10520
Prosta i szybka w przygotowaniu surówka. Jest orzeźwiająca i pyszna. Może sta...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Przyprawy
- Bazylia
- Czosnek
- Oregano
- Tymianek
- Dla zdrowia
Odsłon: 346

Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
- Impreza
- Do pracy
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Kukurydza
- Ryby
- Tuńczyk
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 1235
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
- Kremy
- Dżemy
- Rogaliki
Odsłon: 1112
Ostatnio komentowane przepisy
Uwielbiam wszelkie zapiekanki i dania jednogarnkowe – mało roboty, mało zmywa...
- Impreza
- Grill
- Halloween
- Do pracy
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Dla dzieci
- Makaron
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Makarony
- Zapiekanki
- Dla zdrowia
Odsłon: 10520
Prosta i szybka w przygotowaniu surówka. Jest orzeźwiająca i pyszna. Może sta...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Przyprawy
- Bazylia
- Czosnek
- Oregano
- Tymianek
- Dla zdrowia
Odsłon: 346

Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
- Impreza
- Do pracy
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Kukurydza
- Ryby
- Tuńczyk
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 1235
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
- Kremy
- Dżemy
- Rogaliki
Odsłon: 1112



Składniki
- 3 szkl. mąki, 2 łyżeczki sody oczyszczanej
- 1/2 szkl. płynnego miodu (np. wielokwiatowy)
- 1 szkl. cukru
- 2 całe jaja
- 1 szkl. kwaśnej śmietany np. 18%
- 1/2 torebki przyprawy do piernika
- Masa: 600 g śmietany 30% + 2 galaretki wiśniowe
Do przygotowanego naczynia wsypujemy mąkę, sodę, cukier, jaja, śmietanę, miód, przyprawę do piernika. Wszystkie składniki mieszamy krótko do uzyskania jednolitej masy, tak aby nie było grudek. Naczynie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 12 godzin w temperaturze pokojowej. Następnego dnia masę przekładamy do blaszki (24 x 34 ) wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy przez 35 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto studzimy i przekładamy według uznania.
Ja przełożyłam bitą śmietaną połączoną z galaretką. Galaretki rozpuścić w 2 szkl. gorącej wody, wystudzić. Śmietanę dobrze schłodzić, ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo tężejącą galaretkę (można dodać 2 łyżki cukru pudru). Wystudzone ciasto przekroić 2 razy, przełożyć masą wiśniową. Całość oblewamy polewą czekoladową i dowolnie ozdabiamy.