Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na ten piernik znalazłam w starym zeszycie mojej mamy. Pamiętam jego smak i zapach z dzieciństwa. Polecam go dla wszystkich zapracowanych, jest bardzo szybki w przygotowaniu. U mnie wersja jaką zawsze robiła moja mama, czyli z wiśniowym ptasim mleczkiem. Warto go przygotować na 2 dni przed podaniem, jest najsmaczniejszy.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 939
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4186
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 292
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 793
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3648
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 750
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 939
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4186
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 292
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 793
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3648
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 750
Składniki
Do przygotowanego naczynia wsypujemy mąkę, sodę, cukier, jaja, śmietanę, miód, przyprawę do piernika. Wszystkie składniki mieszamy krótko do uzyskania jednolitej masy, tak aby nie było grudek. Naczynie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 12 godzin w temperaturze pokojowej. Następnego dnia masę przekładamy do blaszki (24 x 34 ) wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy przez 35 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto studzimy i przekładamy według uznania.
Ja przełożyłam bitą śmietaną połączoną z galaretką. Galaretki rozpuścić w 2 szkl. gorącej wody, wystudzić. Śmietanę dobrze schłodzić, ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo tężejącą galaretkę (można dodać 2 łyżki cukru pudru). Wystudzone ciasto przekroić 2 razy, przełożyć masą wiśniową. Całość oblewamy polewą czekoladową i dowolnie ozdabiamy.