Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świąteczny piernik z orzechami, korzennymi przyprawami i miodem. Aromatyczny i delikatny.
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 6611
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 351
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13404
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2681
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 6611
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 351
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13404
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2681
Składniki
Margarynę, olej, cukier, cukier wanilinowy, miód oraz 1/8 szklanki wody podgrzewać w rondlu, aż składniki rozpuszczą się i połączą.
Z dwóch łyżeczek cukru przygotować karmel, czyli podgrzewać cukier na patelni aż nabierze brązowego koloru, wówczas wlać na patelnię około 1/8 szklanki wody i szybko wymieszać. Karmel powinien rozpuścić się w wodzie. Należy go nadal podgrzewać, aż większość wody odparuje, następnie wlać go do przygotowanych w etapie 1 składników i całość odstawić do wystudzenia lub wystudzić w kąpieli wodnej.
Do wystudzonych składników dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
Dodać żółtka, cynamon i przyprawę do piernika i ponownie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do przygotowywanego ciasta i delikatnie wymieszać.
Dodać orzechy, skórkę pomarańczową oraz rodzynki i ostatni raz wymieszać.
Piec przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Po upieczeniu i wystudzeniu piernik można posypać cukrem pudrem.