Do góry

Desery Przepis na:

Piernik

Piernik

Autor:

Przepisów i artykułów: 203 Ocena: 980

Dodano:

Odsłon: 531

Świąteczny piernik z orzechami, korzennymi przyprawami i miodem. Aromatyczny i delikatny.

Składniki

  • Mąka pszenna 250 g
  • Margaryna do pieczenia 1/4 kostki
  • Jajko kurze 2 szt.
  • Olej 1/3 szklanki
  • Cukier 1/2 szklanki + 2 łyżeczki
  • Przyprawa do piernika 1-2 łyżki
  • Miód sztuczny 1/4 szklanki
  • Cukier wanilinowy 2 łyżeczki
  • Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • Cynamon 1 łyżeczka
  • Rodzynki sułtańskie 1/4 szklanki
  • Skórka pomarańczowa 50 g
  • Orzechy włoskie 80 g
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Piernik

Przygotowanie

  1. Margarynę, olej, cukier, cukier wanilinowy, miód oraz 1/8 szklanki wody podgrzewać w rondlu, aż składniki rozpuszczą się i połączą.

  2. Z dwóch łyżeczek cukru przygotować karmel, czyli podgrzewać cukier na patelni aż nabierze brązowego koloru, wówczas wlać na patelnię około 1/8 szklanki wody i szybko wymieszać. Karmel powinien rozpuścić się w wodzie. Należy go nadal podgrzewać, aż większość wody odparuje, następnie wlać go do przygotowanych w etapie 1 składników i całość odstawić do wystudzenia lub wystudzić w kąpieli wodnej.

  3. Do wystudzonych składników dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać.

  4. Dodać żółtka, cynamon i przyprawę do piernika i ponownie wymieszać.

  5. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do przygotowywanego ciasta i delikatnie wymieszać.

  6. Dodać orzechy, skórkę pomarańczową oraz rodzynki i ostatni raz wymieszać.

  7. Piec przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

  8. Po upieczeniu i wystudzeniu piernik można posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń