Do góry

Desery Przepis na:

Piernik

Piernik

Autor:

Przepisów i artykułów: 242 Ocena: 1109

Dodano:

Odsłon: 238

To popularne ,aromatyczne ciasto idealne do herbaty.

Składniki

  • Mąka pszenna 400g
  • Proszek do pieczenia 11/2 łyżeczki
  • Przyprawa do piernika 1 szt
  • Masło 200g
  • Mleko 2% 1/2 szklanki
  • Kakao 2 łyżeczki
  • Cukier 20 dag
  • Miód 2 łyżki
  • Jaja kurze 4 szt
  • Powidła śliwkowe 270 g
  • Czekolada gorzka 1/2 tabliczki
  • Śmietanka 30% 4 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Piernik

Przygotowanie

  1. Do rondelka włożyć masło i miód roztopić.Odstawić do wystudzenia.

  2. Mąkę przesiać połączyć z proszkiem do pieczenia ,przyprawą do piernika i kakao.

  3. Jaja utrzeć na puszysto z cukrem.Ucierając dodawać naprzemiennie składniki sypkie , mleko a na koniec roztopione masło z miodem.

  4. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.Blaszkę podłużną wyłożyć papierem do pieczenia.Wlać przygotowane ciasto.

  5. Wstawić do piekarnika i piec 40 min. lub do suchego patyczka.

  6. Wystudzone ciasto przekroić na połowę posmarować powidłami, przykryć drugą połową.Śmietankę podgrzać dodać pokruszoną czekoladę , podgrzewać do połączenia składników.Polewą pokryć przygotowane ciasto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń