Desery Przepis na:
Piernik biszkoptowy


Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 1625
Dodano: 09.12.2017
Odsłon: 6221
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 250 g cukru
- 4 łyżki miodu
- 150 g margaryny
- 5 jaj
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 przyprawa do piernika
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sodę i przyprawę do piernika, mieszamy. W innej misce ucieramy żółtka z margaryną. Powoli dodajemy cukier i dalej ucieramy. Następnie do masy jajecznej dodajemy miód i śmietane. Zmniejszamy obroty miksera i miksujemy. Partiami dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do piernika, nie przerywając miksować. Na koniec ubijamy pianę z białek i dodajemy ją do ciasta. Łączymy delikatnie drewnianą łyżką. Pieczemy w 180 stopniach około 50-60 min do tzw. „suchego patyczka”.
Komentarze do przepisu (0)