Do góry

Desery Przepis na:

Piernik biszkoptowy

Przepis dnia 2017-12-13
Piernik biszkoptowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 1625

Dodano:

Odsłon: 6221

Prosty przepis na świąteczny piernik. Pieczemy go bez dodatku kakao, więc swój kolor zawdzięcza użytej sodzie i dodatku miodu.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 150 g margaryny
  • 5 jaj
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 przyprawa do piernika
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sodę i przyprawę do piernika, mieszamy. W innej misce ucieramy żółtka z margaryną. Powoli dodajemy cukier i dalej ucieramy. Następnie do masy jajecznej dodajemy miód i śmietane. Zmniejszamy obroty miksera i miksujemy. Partiami dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do piernika, nie przerywając miksować. Na koniec ubijamy pianę z białek i dodajemy ją do ciasta. Łączymy delikatnie drewnianą łyżką. Pieczemy w 180 stopniach około 50-60 min do tzw. „suchego patyczka”.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń