Do góry

Desery Przepis na:

Piernik dojrzewający - przygotowanie ciasta

Piernik dojrzewający - przygotowanie ciasta

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 3892

Dodano:

Odsłon: 5446

I w końcu przyszedł czas na mój świąteczny piernik staropolski. We wcześniejszym poście podawałam przepis na przyprawę do piernika, która idealnie nada się jako dodatek do tego rewelacyjnego ciasta. Ciasto musi leżakować ok 10 tyg, jeżeli jednak ten czas się przedłuży lub skróci (max do 6 - 7 tyg) nic się nie stanie :) Lecz wiadomo... im ciasto dłużej poleży, tym będzie smaczniejsze. Gotowy piernik jest niesamowicie aromatyczny i miękki. Po prostu rozpływa się w ustach.

Składniki

  • 1,2 kg mąki pszennej 3 duże jajka
  • 100 g smalcu 150 g masła (nie margaryny!)
  • 1/2 litra miodu prawdziwego
  • 5 kopiastych łyżek przyprawy do piernika (w moich przepisach) lub 3 opakowania kupnej
  • 1/2 szklanki schłodzonego mleka 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 i 3/4 szklanki białego cukru
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W rondelku (koniecznie z grubym dnem) roztapiamy masło, smalec, cukier i miód. Składniki muszą się połączyć, lecz nie mogą zawrzeć. Masę dokładnie studzimy do temperatury pokojowej (co jakiś czas mieszając, aby cukier nie osiadał na dnie).

  2. Mąkę przesiewamy razem z przyprawą do piernika i sodą oczyszczoną.

  3. Do dużej miski przelewamy masę miodową i na wolnych obrotach miksujemy wbijając po 1 jajku i dodając po 1 łyżce mąki. Wlewamy mleko, wsypujemy resztę mąki i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być gęste, ale nie na tyle, żeby dało się je wyrobić dłońmi.

  4. Ciasto przekładamy do ceramicznego naczynia, przykrywamy bawełnianą ściereczką, obwiązujemy sznurkiem i wkładamy do lodówki na dolną półkę. Tak przygotowana masa powinna leżeć w lodówce min. 6 tyg.

  5. Pierniczka robię na bieżąco, więc dalsze etapy jego przygotowania przedstawię w momencie, gdy będę go piekła :) Seredcznie zachęcam do przygotowania go razem ze mną! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ggosienka68 16 października 2014 w zeszłym roku nie zdążyłam , ale w tym na pewno zdążę. Marysiu dzięki za przepis :) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jola73 16 października 2014 Marysiu już robisz???? ja zarabiam tak max 1.5 mies przed pieczeniem Odpowiedzi: 3 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń