Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
I w końcu przyszedł czas na mój świąteczny piernik staropolski. We wcześniejszym poście podawałam przepis na przyprawę do piernika, która idealnie nada się jako dodatek do tego rewelacyjnego ciasta. Ciasto musi leżakować ok 10 tyg, jeżeli jednak ten czas się przedłuży lub skróci (max do 6 - 7 tyg) nic się nie stanie :) Lecz wiadomo... im ciasto dłużej poleży, tym będzie smaczniejsze. Gotowy piernik jest niesamowicie aromatyczny i miękki. Po prostu rozpływa się w ustach.
Bardzo prosty pomysł na kolację, gdzie główną rolę gra marchewka. Zapiekana p...
Odsłon: 1449
Miałam trzy podejścia do tematu, zanim w airfryerze powstała wreszcie idealna...
Odsłon: 212
Bardzo prosty pomysł na kolację, gdzie główną rolę gra marchewka. Zapiekana p...
Odsłon: 1449
Miałam trzy podejścia do tematu, zanim w airfryerze powstała wreszcie idealna...
Odsłon: 212
Składniki
W rondelku (koniecznie z grubym dnem) roztapiamy masło, smalec, cukier i miód. Składniki muszą się połączyć, lecz nie mogą zawrzeć. Masę dokładnie studzimy do temperatury pokojowej (co jakiś czas mieszając, aby cukier nie osiadał na dnie).
Mąkę przesiewamy razem z przyprawą do piernika i sodą oczyszczoną.
Do dużej miski przelewamy masę miodową i na wolnych obrotach miksujemy wbijając po 1 jajku i dodając po 1 łyżce mąki. Wlewamy mleko, wsypujemy resztę mąki i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być gęste, ale nie na tyle, żeby dało się je wyrobić dłońmi.
Ciasto przekładamy do ceramicznego naczynia, przykrywamy bawełnianą ściereczką, obwiązujemy sznurkiem i wkładamy do lodówki na dolną półkę. Tak przygotowana masa powinna leżeć w lodówce min. 6 tyg.
Pierniczka robię na bieżąco, więc dalsze etapy jego przygotowania przedstawię w momencie, gdy będę go piekła :) Seredcznie zachęcam do przygotowania go razem ze mną! :)