Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tym razem upiekłam zapomniany już w sumie przeze mnie piernik herbaciany. Przełożyłam go smaczną masą mascarpone z dodatkiem cynamonu.
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 950
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 430
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15295
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1880
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 950
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 430
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15295
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1880
Składniki
Wykonanie ciasta: Zalać herbatę wrzącą wodą (do pełnej szklanki), pozostawić do wystygnięcia. W między czasie ubić jaja z cukrem, dodać olej, herbatę i miód. Ponownie ubić, wymieszać i dodać resztę składników. Przełożyć ciasto na dużą tortownicę lub średniej wielkości blachę (wcześniej wysmarowanej tłuszczem i posypanej wiórkami). Piec w temp. 180 stopni około 40 minut. Wystudzone ciasto przekroić wzdłużnie na dwie równe części. Wykonanie masy: Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i przestudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać serek mascarpone, cynamon i rozpuszczoną, letnią żelatynę. Przekładać od razu ciasto (aby nie dopuścić do ścięcia żelatyny). PS. Jak widać na zdjęciu dodatkowo dodałam upieczony wcześniej płat ciasta francuskiego pomiędzy masę. Nie jest to oczywiście konieczne :)