Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tym razem upiekłam zapomniany już w sumie przeze mnie piernik herbaciany. Przełożyłam go smaczną masą mascarpone z dodatkiem cynamonu.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 219
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 795
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 927
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 135
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2827
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 219
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 795
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 927
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 135
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2827
Składniki
Wykonanie ciasta: Zalać herbatę wrzącą wodą (do pełnej szklanki), pozostawić do wystygnięcia. W między czasie ubić jaja z cukrem, dodać olej, herbatę i miód. Ponownie ubić, wymieszać i dodać resztę składników. Przełożyć ciasto na dużą tortownicę lub średniej wielkości blachę (wcześniej wysmarowanej tłuszczem i posypanej wiórkami). Piec w temp. 180 stopni około 40 minut. Wystudzone ciasto przekroić wzdłużnie na dwie równe części. Wykonanie masy: Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i przestudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać serek mascarpone, cynamon i rozpuszczoną, letnią żelatynę. Przekładać od razu ciasto (aby nie dopuścić do ścięcia żelatyny). PS. Jak widać na zdjęciu dodatkowo dodałam upieczony wcześniej płat ciasta francuskiego pomiędzy masę. Nie jest to oczywiście konieczne :)