Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tym razem upiekłam zapomniany już w sumie przeze mnie piernik herbaciany. Przełożyłam go smaczną masą mascarpone z dodatkiem cynamonu.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22586
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14908
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4693
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44604
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 633
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 660
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22586
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14908
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4693
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44604
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 633
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 660
Składniki
Wykonanie ciasta: Zalać herbatę wrzącą wodą (do pełnej szklanki), pozostawić do wystygnięcia. W między czasie ubić jaja z cukrem, dodać olej, herbatę i miód. Ponownie ubić, wymieszać i dodać resztę składników. Przełożyć ciasto na dużą tortownicę lub średniej wielkości blachę (wcześniej wysmarowanej tłuszczem i posypanej wiórkami). Piec w temp. 180 stopni około 40 minut. Wystudzone ciasto przekroić wzdłużnie na dwie równe części. Wykonanie masy: Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i przestudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać serek mascarpone, cynamon i rozpuszczoną, letnią żelatynę. Przekładać od razu ciasto (aby nie dopuścić do ścięcia żelatyny). PS. Jak widać na zdjęciu dodatkowo dodałam upieczony wcześniej płat ciasta francuskiego pomiędzy masę. Nie jest to oczywiście konieczne :)