Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto jest mięciutki, aromatyczne. Polecam :)
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22528
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14825
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4615
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44165
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 610
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 619
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22528
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14825
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4615
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44165
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 610
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 619
Składniki
Herbatę, cukier, miód, masło, kakao, przyprawę korzenną przełożyć do garnka i umieścić na gazie. Podgrzewać i mieszać. Doprowadzić do zagotowania. Odstawić do wystudzenia. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka dodać do masy w garnku i wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszać do połączenia składników. Dodać jeszcze pianę z białek i delikatnie połączyć całość. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie 20 x 30 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 min. Upieczone, wystudzone ciasto przekroić na dwie części, a następnie wzdłuż. Uzyskamy cztery kawałki ciasta. Do pieczenia można użyć keksówki, wtedy wystarczy ciasto pokroić tylko wzdłuż. Posmarować powidłami. Docisnąć ciasto. W rondelku połączyć masło z czekoladą i śmietaną. Podgrzewać, mieszać, aż powstanie gładka masa. Wierzch i boki ciasta posmarować czekoladą. Udekorować orzechami włoskimi. Smacznego