Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernik staropolski Piernik Składniki na 3 blaty
Staropolski piernik dojrzewający to piernik, którego ciasto "dojrzewa" w lodó...
Odsłon: 2596
Tradycyjny piernik świąteczny z duża ilością miodu, który wymaga leżakowania....
Odsłon: 459
Pyszne danie obiadowe lub przekąska na imprezy w gronie najbliższych. Idealne...
Odsłon: 177
Bardzo smaczne i delikatne bułki, idealne na poranne śniadanie. Polecam :)
Odsłon: 306
Pyszne danie obiadowe lub przekąska na imprezy w gronie najbliższych. Idealne...
Odsłon: 177
Bardzo smaczne i delikatne bułki, idealne na poranne śniadanie. Polecam :)
Odsłon: 306
Składniki
W garnku z grubym dnem umieszczamy tłuszcz, miód, mleko i cukier. Podgrzewamy na wolnym ogniu do rozpuszczenia składników, mieszając co jakiś czas. Stopniowo masę doprowadzamy do wrzenia, następnie odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Składniki sypkie tj. mąka, soda oczyszczona, sól, przyprawy korzenne mieszamy i przesiewamy do miski. W misie robota kuchennego wyrabiamy składniki sypkie, wystudzoną masę miodową, rozkłócone jajka. Gotowe ciasto przekładamy do szklanego lub kamionkowego naczynia. Wierzch przykrywamy bawełnianą szmatką, a następnie workiem foliowym lub folią spożywczą. Przygotowane ciasto odstawiamy w chłodne miejsce do leżakowania na 3-6 tygodni. Składniki na 3 blaty o wymiarach 42 x 28,5 cm, z których przygotowałam 3 mniejsze pierniki i pierniczki na choinkę z 1/4 części
Przepisy Desery
Desery
Babeczki wielkanocne
Desery
Mazurek z masą śmietanowo czekoladową
Desery
Mazurek z masą śmietanowo kajmakową
Desery
Sernik bez sera
Babeczki wielkanocne
Ekspresowe babeczki wielkanocne ze składników, które macie już w swojej kuchn...
Odsłon: 656
Mazurek z masą śmietanowo czekoladową
Mazurek to tradycyjne ciasto na Wielkanoc. Moja propozycja to pyszne, kruche...
Odsłon: 182