Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernik staropolski Piernik Składniki na 3 blaty
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14334
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1668
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16398
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6595
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14334
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1668
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16398
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6595
Składniki
W garnku z grubym dnem umieszczamy tłuszcz, miód, mleko i cukier. Podgrzewamy na wolnym ogniu do rozpuszczenia składników, mieszając co jakiś czas. Stopniowo masę doprowadzamy do wrzenia, następnie odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Składniki sypkie tj. mąka, soda oczyszczona, sól, przyprawy korzenne mieszamy i przesiewamy do miski. W misie robota kuchennego wyrabiamy składniki sypkie, wystudzoną masę miodową, rozkłócone jajka. Gotowe ciasto przekładamy do szklanego lub kamionkowego naczynia. Wierzch przykrywamy bawełnianą szmatką, a następnie workiem foliowym lub folią spożywczą. Przygotowane ciasto odstawiamy w chłodne miejsce do leżakowania na 3-6 tygodni. Składniki na 3 blaty o wymiarach 42 x 28,5 cm, z których przygotowałam 3 mniejsze pierniki i pierniczki na choinkę z 1/4 części