Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany do ciasta, nasz prawdziwy polski. Ciasto zwykle robię na początku listopada, bo ciasto musi leżakować, a na początku grudnia zaczynam robić pierniczki. Najprzyjemniejsze jest zdobienie pierników- serc, gwiazdek itp. Można też zrobić domek z piernika.
To ciasto trzeba przygotować nawet 3-4 tygodnie wcześniej, piecze się je na k...
Odsłon: 4658
Piernik bardzo aromatyczny i korzenny, zapach pieczonego ciasta unosił się po...
Odsłon: 10854
Te ciekawe pączki zaskoczą cię nie tylko teksturą ciasta, ale też jego smakie...
Odsłon: 511
Dzisiejszy omlet przygotowałam na kolację , omlet z ziołami , z startym ciągn...
Odsłon: 222
Tiramisu to najsłynniejszy włoski deser, którego nie trzeba piec. Puszysty kr...
Odsłon: 388
Co zrobić, gdy nieoczekiwanie przyszła ci ochota na małe co nieco, a w kuchni...
Odsłon: 3708
Jeśli uważasz, że danie wegetariańskie nie może być pożywne, bardzo się mylis...
Odsłon: 4078
Te ciekawe pączki zaskoczą cię nie tylko teksturą ciasta, ale też jego smakie...
Odsłon: 511
Dzisiejszy omlet przygotowałam na kolację , omlet z ziołami , z startym ciągn...
Odsłon: 222
Tiramisu to najsłynniejszy włoski deser, którego nie trzeba piec. Puszysty kr...
Odsłon: 388
Co zrobić, gdy nieoczekiwanie przyszła ci ochota na małe co nieco, a w kuchni...
Odsłon: 3708
Jeśli uważasz, że danie wegetariańskie nie może być pożywne, bardzo się mylis...
Odsłon: 4078
Składniki
Miód cukier masło łączymy i podgrzewamy aż do zagotowania. Studzimy. Dodajemy stopniowo mąkę i fest ucieramy. Dodajemy jajka, po jednym i cały czas kręcimy. To ciężka praca. Teraz soda rozpuszczona wcześniej w mleku. Na koniec dodajemy przyprawę do piernika. Wyrobione ciasto przekładamy do naczynia i składamy w chłodnym miejscu. Takie ciasto powinno leżakować długo, nawet kilka tygodni, a minimum chociaż tydzień. Ciasto kroimy na kawałki i wałkujemy na placki ok 5 mm grubości. Przy pomocy foremek wykrawamy najróżniejsze wzory, jakie tylko dusza zapragnie. Układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy ok 10-20 min w piekarniku 180 stopni . Czas pieczenia zależy od grubości ciasta. Można zrobić ażurowe pierniczki i dziurki wypelnić landrynkami dość mocno pokruszonymi, żeby w czasie pieczenia łatwo się rozpuściły. Będą piękne witraże. Można też zrobić piękny domek. Ozdobić lukrem i kolorowymi cukierkami. Żeby zrobić pierniczki możemy korzystać z foremek. Możemy też skorzystać z foremki na domek. Możemy jednak sami przygotować foremkę. Wystarczy z kartonu wyciąć ściany i dach. 2 ściany 13 x 8,5 cm 2 ściany szczytowe 12,5 x 8,5 x 13,5 - wys. szczytu 2 połacie dachu 15 x11 cm Lukier- białko miksujemy z cukrem pudrem. Przekładamy do rękawa cukierniczego, albo do zwykłej torebki foliowej. W torebce ścinamy rożek i mamy gotowy pisak. Można też dodać barwiki do lukru. Do dekoracji można wykorzystać drobne cukierki. Ściany domku i dach pięknie ozdabiamy. Odkładamy ciastka żeby lukier wysuszył się. Teraz już można składać domek. Smarujemy lukrem, tak jak klejem, miejsca, które będą łączone. Domek można ustawić np. na desce do krojenia. Można też zrobić podstawę z piernika. Plac wokół domu można posmarować lukrem, oprószyć cukrem pudrem. Poustawiać choinki, zwierzęta itp. To jak będzie wyglądał nasz domek zależy tylko od naszej fantazji. Miłej zabawy. Wesołych Świąt Bożego Narodzenia.
Przepisy Desery
Desery
Tiramisu-włoski specjał
Desery
Szybkie oponki w 5 minut
Desery
Ciasto drożdżowe łyżką mieszane
Desery
Ciasto na gofrach
Tiramisu-włoski specjał
Tiramisu to najsłynniejszy włoski deser, którego nie trzeba piec. Puszysty kr...
Odsłon: 388
Szybkie oponki w 5 minut
Co zrobić, gdy nieoczekiwanie przyszła ci ochota na małe co nieco, a w kuchni...
Odsłon: 3708