Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernik bardzo aromatyczny i korzenny, zapach pieczonego ciasta unosił się po całej kuchni. Cisto trzeba upiec minimum tydzień przed świętami aby namiękło.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4097
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416120
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2781
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4097
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416120
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2781
Składniki
Miód, cukier oraz masło podgrzewamy na wolnym ogniu doprowadzić do wrzenia i całkowitego rozpuszczenia masła i cukru. Następnie wszystko wystudzamy. Mąkę mieszamy z przyprawa do piernika. Do wystudzonej masy dodajemy mąkę pszenną wymieszaną razem z przyprawą do piernika, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka oraz sól. Ciasto dokładnie mieszamy – będzie dosyć luźne i kleiste. Następnie przekładamy ciasto do emaliowanego, szklanego lub kamionkowego garnka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy garnek w zimne miejsce na 6 – 8 tygodni. Połowę leżakującego ciasta wyjmujemy na podsypany mąką blat i lekko wyrabiamy.
Wyrobione ciasto dzielimy na trzy części i z każdej formujemy placek o wielkości dużej blaszki.
Placki przekładamy na blaszki i każdy pieczemy w piekarniku nagrzany do temp. 200'C przez około 20-25 minut.
Piernik w tym czasie powinien nam się ładnie zarumienić. Upieczone ciasto wystudzamy na kratce.
Kiedy blaty piernika wystygną wówczas przekładamy piernik powidłem. Na każdy blat jeden słoiczek powidła.
Przełożony piernik dokładnie owijamy folią spożywczą i odstawiamy na tydzień lub dłużej. Smacznego !!!
;-D
;-)))
;-Dd