Do góry

Desery Przepis na:

Piernik świąteczny

Piernik świąteczny

Autor:

Przepisów i artykułów: 147 Ocena: 2494

Dodano:

Odsłon: 4783

Boże Narodzenie bez piernika, makowca? Jakoś dziwnie to brzmi. Fakt, że istota świąt tkwi w zupełni innym wymiarze i to on jest najważniejszy.Jednak oprawę wszystkiego stanowią różne zwyczaje, obrzędy, tradycje. Dlatego na stole świątecznym nie powinno zabraknąć piernika. Prawdziwy dojrzewający przygotowujemy na miesiąc przed świętami. Dzisiaj proponuję dość szybki, smaczny i dobry do jedzenia zaraz po upieczeniu. Dodatek suszonych śliwek i powidła śliwkowe, nadają ciastu prawdziwy piernikowy smak.

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g suszonych śliwek
  • 50 g cukru
  • 120 g miodu
  • 120 g masła
  • 50 ml mleka
  • 80 g białej czekolady
  • 4 jajka
  • przyprawa do pierników
  • otarta skórka z jednej pomarańczy
  • 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
  • pół słoika powideł śliwkowych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z łyżki cukru i 2 łyżek wody przygotować karmel podgrzewając. W garnku rozgrzać miód, masło i mleko, podgrzać do rozpuszczenia się składników, dodać karmel i przyprawę korzenną, wymieszać.

    Gorącą mieszankę zdjąć z palnika, dodać czekoladę, wymieszać, pozostawić do ostygnięcia.

    Jajka ubić z cukrem, dodać do nich ostudzoną mieszankę, ekstrakt i skórkę pomarańczową, zmiksować.

    Mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia, partiami dodawać do masy, mieszając lub miksując na niskich obrotach.

    Pokrojone śliwki oprószyć jedną łyżką mąki, wsypać do ciasta, delikatnie wymieszać.

    Do formy wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć ciasto, wyrównać, wstawić do nagrzanego, do 175 stopni piekarnika, piec około 1 godz. lub sprawdzić patyczkiem. Powinien być suchy. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika,wyciągnąć z formy, całkowicie ostudzić. Przekroić na pół przełożyć powidłami. Orzechy włoskie posiekać na drobne kawałki, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z mlekiem. Ciepłą czekoladą posmarować wierzch i boki ciasta, wierzch posypać od razu orzechami Ciasto wstawić do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gola1234 31 grudnia 2014 też znam taki przepis! ja używam powideł z przetwórni Gryszczeniówka! idealnie się nadają!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń