Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernik jest mięciutki, wilgotny i długo zachowuje świeżość.
        większa miska, trzepaczka lub mikser, foremki keksówki 2 sztuki ( 30x11x8 cm )
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35746
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1222
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1762
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6054
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35746
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1222
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1762
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6054
        
        Składniki
Jajka ubijamy z cukrem i solą trzepaczką lub mikserem w większej misce. Do ubitych jajek wlewamy olej oraz dodajemy marmoladę lub powidło. Całość mieszamy rózgą cukierniczą lub miksujemy mikserem na wolniejszych obrotach jeszcze przez chwilę . Mąkę wymieszaną z sodą i kakao przesiewamy przez sitko, a następnie mieszamy ją z przyprawą do piernika. Do masy jajecznej wsypujemy połowę mąki, mieszamy. Wlewamy jedną szklankę mleka o temperaturze pokojowej, mieszamy do połączenia się składników. Na końcu dodajemy resztę mąki oraz mleka, mieszamy do połączenia się składników. Ciasto jest dość rzadkie, ale takie ma być. Gotowe ciasto wylewamy do dwóch wcześniej wyścielonych papierem do pieczenia foremek keksowych o wymiarach : długości 30 cm, szerokości 11 cm i wysokości 8 cm. Ciasto nie powinno zajmować więcej niż 2/3 wysokości formy bo może nam wykipieć. Formę tam gdzie nie ma papieru warto wysmarować półpłynnym tłuszczem ( margaryną lub smalcem ), wtedy po upieczeniu łatwo wyjmiemy ciasto z foremki.
Piernik pieczemy w temperaturze 175 C przez około 60 minut. Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest już upieczone. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z foremek i odstawiamy do wystygnięcia. Piernik możemy posypać lekko cukrem pudrem ( tuż przed podaniem go na stół ) lub oblać polewą czekoladową. Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu. Piernik upieczony według tego przepisu jest wilgotny, mięciutki i bardzo smaczny, idealny na świąteczny stół i nie tylko. Polecam ten przepis ! :)