Do góry

Desery Przepis na:

Piernik z jabłkiem i suszonymi śliwkami

Piernik z jabłkiem i suszonymi śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 625 Ocena: 5237

Dodano:

Odsłon: 478

Pyszny wilgotny piernik z dżemem z czarnej porzeczki /lub wiśni/,suszonymi śliwkami i jabłkiem. Można go polukrować, polać polewą czekoladową albo zwyczajnie posypać cukrem pudrem.

Składniki

  • mąka 2 szklanki
  • jajka 3 szt
  • mleko 1 szklanka
  • cukier 1 szklanka
  • olej 0,5 szklanki
  • dżem z czarnej porzeczki 0,75 szklanki
  • jabłko 1 szt
  • suszone sliwki 15 dag
  • cynamon 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona 1 łyzeczka
  • przyprawa do piernika 1 łyżka płaska
  • kakao 1 łyżka płaska
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Piernik z jabłkiem i suszonymi śliwkami

Przygotowanie

  1. Jajka ubijamy z dodatkiem cukru na puszystą pianę. Następnie ciągle ubijając powoli wlewamy olej.
    Mąkę przesiewamy z kakao, dodajemy cynamon, przyprawę do piernika i sodę. Mieszankę suchych produktów dodajemy porcjami do ubijanych jajek na przemian z dżemem i mlekiem /o temperaturze pokojowej/. Kiedy już dodamy powyższe produkty dodajemy pokrojone śliwki i obrane, również pokrojone w kostkę jabłko. Delikatnie mieszamy.
    Gotową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej formy do babki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy "do suchego patyczka" ok. 60 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń