Do góry

Desery Przepis na:

Piernik z masą marcepanową i powidłami

Piernik z masą marcepanową i powidłami

Autor:

Przepisów i artykułów: 104 Ocena: 1037

Dodano:

Odsłon: 8213

Ten piernik, można zrobić na ostatnią chwilę. Nie potrzebuje leżakowania. Przełożyłam go masą marcepanową i powidłami, ale pyszny jest też z samymi powidłami.

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika 20 g.
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • Masa marcepanowa:
  • 200 g. mielonych migdałów
  • 200 g. cukru pudru
  • 35 g. wody
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu migdałowego (jeśli aromat to 1/2 łyżeczki)
  • Dodatkowo:
  • powidła śliwkowe
  • Polewa czekoladowa:
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej
  • 1,5 łyżki oleju
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski wsypać wszystkie składniki sypkie. Wymieszać.
    Następnie wbić jajka, dodać miód, olej i mleko.
    Zmiksować do połączenia składników.
    Gotowe ciasto przełożyć do prostokątnej blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 35-40 minut.
    Zostawić do wystudzenia.

  2. Przygotować masę marcepanową.
    Do miski wsypać mielone migdały, cukier puder, dodać wodę i ekstrakt migdałowy.
    Wyrabiać mikserem z hakami, jak zacznie się kleić, zagnieść rękoma. Uformować kulę. Następnie rozwałkować na prostokąt, wielkości ciasta.

  3. Wystudzone ciasto, przeciąć wzdłuż na pół. Jedną część ciasta, posmarować powidłami. Na powidła wyłożyć masę marcepanową.
    Ja podzieliłam masę na trzy części i nakładałam w częściach,
    bo nie udało mi się przełożyć w całości.
    Robiłam pierwszy raz i nie mam jeszcze doświadczenia :)
    Na masę marcepanową wyłożyć powidła śliwkowe.

  4. Przykryć drugą częścią ciasta.
    Wierzch ciasta obciążyć i zostawić tak
    na około 4 godziny.

  5. Przygotować polewę. Czekoladę połamać na kawałki, dodać olej i rozpuścić
    w kąpieli wodnej, cały czas mieszając.
    Gotową polewę wylać na ciasto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń