Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Są to nasze ulubione świąteczne pierniki. Co roku piekę,ich po kilka.Przepis mam od ponad 40 lat od byłych sąsiadek.
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 857
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5858
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9688
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 316
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 857
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5858
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9688
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 316
Składniki
Kakao wymieszać z cukrem, dolać wodę, dodać masło i roztopić,lecz nie gotować.Odstawić jak cukier już się rozpuści. Przestudzić do letniego.
Roztrzepać jajka, przesiać mąkę z sodą,dodać przyprawy.
Dolewać płynną część i mieszać łyżką drewnianą,potem można mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego.Albo po prostu zagnieść ręką.
Wylać i rozsmarować na blaszkę 30x40, wyłożonej papierem do pieczenia. (ja robiłam z podwójnej porcji i dlatego wlałam do 2 takich blaszek)
Piec ok. 40 min. w 175*C.
Po upieczeniu, obrócić na deskę, zdjąć papier i ostudzić.
Ułożyć placek na deskę i przekroić na dwie części. Naciąć placek w połowie i wokół całego placka. Nitką dokończyć krojenie .(piłując) (moje wyszły ciut za nisko przecięte) Górę odłożyć na bok.
Dół posmarować gęstą marmoladą.Można marmoladę wzbogacić np. aromatem rumowym czy pomarańczowym.
Pokroić na 6 pierników, po szerokości.Będą mieć ok.6,5 x 30 cm. Albo na 4 po długości blaszki tj. 7,5 x 40 cm.
Układać po dwa, na kratce, albo na papierze z odwróconą blaszką, czy stolnicą.
polewa-Czekolady wraz ze śmietanką i masłem roztopić nad parą.Od razu oblewać i smarować pierniki.
Przekładać na inną blaszkę do zastygnięcia. Na drugi dzień wszystkie osobno zafoliować. (Piekę z tydzień wcześniej przed świętami i wytrzymują jeszcze do Nowego Roku.)
Moje pierniki, upieczone z podwójnej porcji,wszystkie dla rodziny.