Do góry

Desery Przepis na:

Pierniki Kasztelańskie

Pierniki Kasztelańskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 520 Ocena: 6946

Dodano:

Odsłon: 12897

Są to nasze ulubione świąteczne pierniki. Co roku piekę,ich po kilka.Przepis mam od ponad 40 lat od byłych sąsiadek.

Składniki

  • PORCJA CIASTA na 1 blachę 30x40 tj.6 pierników :
  • -375 g. masła -200 g. miodu -375 g. cukru -1125 g. mąki
  • -2 duże łyżki kakao -3 jajka -1 płaska łyżka sody oczyszczonej.
  • -1 i 1/4 szklanki wody -1 paczka przypraw do pierników -1 łyżeczka cynamonu.
  • DO PRZEŁOŻENIA:-200 g.marmolady twardej
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • -2 gorzkie czekolady -2 mleczne czekolady
  • -125 g. masła lub margaryny -1/2 szklanki śmietanki 30 %
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kakao wymieszać z cukrem, dolać wodę, dodać masło i roztopić,lecz nie gotować.Odstawić jak cukier już się rozpuści. Przestudzić do letniego.

  2. Roztrzepać jajka, przesiać mąkę z sodą,dodać przyprawy.

  3. Dolewać płynną część i mieszać łyżką drewnianą,potem można mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego.Albo po prostu zagnieść ręką.

  4. Wylać i rozsmarować na blaszkę 30x40, wyłożonej papierem do pieczenia.
    (ja robiłam z podwójnej porcji i dlatego wlałam do 2 takich blaszek)

  5. Piec ok. 40 min. w 175*C.

  6. Po upieczeniu, obrócić na deskę, zdjąć papier i ostudzić.

  7. Ułożyć placek na deskę i przekroić na dwie części. Naciąć placek w połowie i wokół całego placka. Nitką dokończyć krojenie .(piłując)
    (moje wyszły ciut za nisko przecięte)

    Górę odłożyć na bok.

  8. Dół posmarować gęstą marmoladą.Można marmoladę wzbogacić np. aromatem rumowym czy pomarańczowym.

  9. Pokroić na 6 pierników, po szerokości.Będą mieć ok.6,5 x 30 cm. Albo na 4 po długości blaszki tj. 7,5 x 40 cm.

  10. Układać po dwa, na kratce, albo na papierze z odwróconą blaszką, czy stolnicą.

  11. polewa-Czekolady wraz ze śmietanką i masłem roztopić nad parą.Od razu oblewać i smarować pierniki.

  12. Przekładać na inną blaszkę do zastygnięcia.
    Na drugi dzień wszystkie osobno zafoliować.
    (Piekę z tydzień wcześniej przed świętami i wytrzymują jeszcze do Nowego Roku.)

  13. Moje pierniki, upieczone z podwójnej porcji,wszystkie dla rodziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (24)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń