Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cześć kochani!!! Zapraszam Was dzisiaj na pierniczki. Ciasteczka są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Mięciutkie i pachnące, a gdy z ciasta powycinamy gwiazdkowe kształty, będą pięknie wyglądać na świątecznym stole.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1868
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3126
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1203
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1966
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1868
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3126
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1203
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1966
Składniki
Do miski wsypuję i wlewam wszystkie składniki. Następnie wyrabiam ciasto na średnich obrotach.
Ciasto jest dosyć mokre, dlatego podsypuję blat mąką i dopiero wałkuję na grubość około 4mm. Za pomocą foremek do ciastek wycinam kształty i przenoszę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam blaszkę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę 8 – 10 minut.
Gotowe pierniczki, przestudzone na kratce, możemy polukrować i udekorować. Przechowujemy je potem w szczelnie zamkniętej puszce z kawałeczkiem jabłka w środku – wtedy pierniki nie stwardnieją, zostaną miękkie i pachnące. Smacznego!!!