Do góry

Desery Przepis na:

Piernikowe choinki

Piernikowe choinki

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 1860

Dodano:

Odsłon: 1641

pychotka

Składniki

  • 3/4 szkl cukru
  • 2 jaja
  • 1 i 1/4 szkl mąki
  • 1/2 szkl mleka
  • 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyzki kakao
  • 150 g powideł śliwkowych
  • 1/4 szkl oleju
  • FROSTING:
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 2x śmietanfix
  • 4 łyżki cukru pudru
  • barwnik spożywczy( Wilton żelowy)
  • dekoracje cukrowe
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Piernikowe choinki

Przygotowanie

  1. Utrzeć jaja z cukrem na jasną, puszystą masę.
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą do piernika i kakao. Przesiać do masy jajecznej. Delikatnie zamieszać kilka razy. Dodać powidła, olej i mleko. Zmiksować wszystkie składniki do połączenia.
    Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Przelać ciasto do formy muffinkowej wyłożonej papilotkami tak do 3/4 wysokości i wstawić do pieca na ok 20 minut do tzw. suchego patyczka.
    Po upieczeniu wystudzić.
    Ubić kremówkę z śmietanfixem, cukrem pudrem i barwnikiem. Krem przełożyć do szprycy i udekorować piernikowe babeczki na kształt choinki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń