Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W sezonie truskawkowym pierogi nadziewane świeżymi, słodkimi truskawkami i polane gęstą śmietaną to danie obowiązkowe! Największą radość sprawimy oczywiście dzieciom, które uwielbiają takie rarytasy.
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19306
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13066
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1713
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232173
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19306
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13066
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1713
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232173
Składniki
Ciasto. Do wrzątku dodajemy sól, dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Następnie do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy olej. Mieszamy wszystko i pomału wlewamy wrzątek. Kiedy składniki wstępnie się połączą zaczynamy ciasto wyrabiać ręcznie do momentu, aż będzie odchodziło od ręki i będzie gładkie. Oprószamy ciasto mąką, zostawiamy w misce przykryte ściereczką na ok. 1/2 godziny, aby ” odpoczęło”.
Farsz. Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i kroimy na ćwiartki. Zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na bok.
Lepimy i gotujemy pierogi. Wałkujemy ciasto na grubość ok. 2 mm i wykrawamy kółka szklanką lub wykrawaczką 6- 7 cm. Nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Ulepione pierogi przykrywamy ściereczką, aby nie wysychały. Wstawiamy duży garnek wody, do którego wsypujemy czubatą łyżeczkę soli. Kiedy woda zagotuje się wrzucamy pierogi partiami i doprowadzamy do wrzenia, delikatnie mieszając drewnianą łyżką, aby nie pokaleczyć pierożków. Po wypłynięciu pierożków na wierzch zmniejszamy ogień, gotujemy je jeszcze ok. 1-2 min na wolnym ogniu. Ugotowane pierożki odcedzamy, rozkładamy na talerze i polewamy śmietaną.
Słodkie pierogi z truskawkami gotowe!