Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 22233
Dodano: 10.03.2009
Odsłon: 7609
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Drożdże utrzyj z mlekiem cukrem oraz łyżką mąki. Pozostaw do wyrośnięcia.
Następnie wlej do mąki, dodaj stopione przestudzone masło i sól i wyrób ciasto.
Przykryj ściereczką i ponownie pozostaw do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi objętość, ponownie je zagnieć i rozwałkuj.
Wytnij 14 krążków o średnicy 12 cm. Na każdym ułóż po porcji masy makowej.
Krążki składaj na pół, zalepiaj brzegi formując pierogi.
Układaj na blasze przykrytej pergaminem pozostawiając spore odstępy między pierożkami.
Kilkakrotnie posmaruj je żółtkami roztrzepanymi z rumem. Posyp makiem. Odstaw na 10 min do wyrośnięcia, a następnie piecz 15-20 min w temp. 190°C.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

bobara 12 stycznia 2010Zgłoś do usunięcia
robilam, swietne w okresie świąteczno noworocznym :)przepis zas "skapowany" na zywca z jednej z babskich gazet z przed paru lat...nawet zdjęcie :))
0 Kto głosował? | Odpowiedz