Do góry

Desery Przepis na:

Pijana zakonnica - przepis na to ciasto podbija internet

Pijana zakonnica - przepis na to ciasto podbija internet

Autor:

Przepisów i artykułów: 417 Ocena: 3905

Dodano:

Odsłon: 159828

Każdy kto raz spróbował tego ciasta, z pewnością poprosi o kolejną porcję. Skąd taka nazwa? Ciasto zapewne zawdzięcza ją biało-czarnym warstwom oraz owocom nasączonym w alkoholu.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 200 g cukru
  • 340 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem śmietanowy:
  • 1 litr śmietany 36%
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • Poncz:
  • 3 łyżki kakao
  • 80 g masła
  • 100 ml wódki lub nalewki wiśniowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 ml wody
  • wiśnie w alkoholu (np. z nalewki)
  • Polewa czekoladowa:
  • 2 tabliczki czekolady mlecznej
  • 100 g masła
  • 4 łyżki śmietanki 36%
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pijana zakonnica - przepis na to ciasto podbija internet

Przygotowanie

  1. Przygotuj biszkopt. Oddziel żółtka od jajek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do nich cukier, a następnie stopniowo po jednym żółtku. Całość cały czas miksuj. Następnie dodaj do masy przesianą przez sitko mąkę oraz proszek do pieczenia i całość delikatnie wymieszaj przy pomocy szpatułki. Masę przelej do formy o wymiarach 25x40 cm i włóż do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piecz przez 25 minut z termoobiegiem.

  2. Gdy wyjmiesz biszkopt z piekarnika nie wyjmuj go z formy. Zrób w nim dziurki (mniej więcej do połowy wysokości biszkoptu) przy pomocy końcówki drewnianej łyżki. Pozostaw do ostygnięcia.

  3. Wszystkie składniki potrzebne na poncz (poza alkoholem) przełóż do rondelka. Zagotuj i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj do nich alkohol. Tak przygotowaną masę rozlej na wierzchu biszkoptu. Na niej rozłóż równomiernie wiśnie z nalewki.

  4. Przygotuj masę śmietanową. Żelatynę zalej 4 łyżkami chłodnej wody i poczekaj aż napęcznieje. Następnie dodawaj do niej po łyżce wrzątku i mieszaj do momentu aż całkowicie się rozpuści. Śmietane ubij z dodatkiem cukru, a następnie dodaj do niej rozpuszczoną żelatynę. Całość dokładnie wymieszaj i wylej na biszkopt w blaszce. Wstaw do lodówki.

  5. Wszystkie składniki polewy włóż do rondelka i podgrzej do momentu aż się rozpuszczą i utworzą jednolitą masę. Poczekaj aż polewa przestygnie, a następnie wylej ją na wierzch ciasta. Całość schładzaj przez noc w lodówce.

  6. Ciasto pijana zakonnica podawaj udekorowane dodatkową porcją wiśni z nalewki.

Twoje notatki do przepisu

Polecane przepisy: sałatka z pora

Zobacz więcej

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń