Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Każdy kto raz spróbował tego ciasta, z pewnością poprosi o kolejną porcję. Skąd taka nazwa? Ciasto zapewne zawdzięcza ją biało-czarnym warstwom oraz owocom nasączonym w alkoholu.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3711
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2035
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5438
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5481
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3711
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2035
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5438
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5481
Składniki
Przygotuj biszkopt. Oddziel żółtka od jajek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do nich cukier, a następnie stopniowo po jednym żółtku. Całość cały czas miksuj. Następnie dodaj do masy przesianą przez sitko mąkę oraz proszek do pieczenia i całość delikatnie wymieszaj przy pomocy szpatułki. Masę przelej do formy o wymiarach 25x40 cm i włóż do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piecz przez 25 minut z termoobiegiem.
Gdy wyjmiesz biszkopt z piekarnika nie wyjmuj go z formy. Zrób w nim dziurki (mniej więcej do połowy wysokości biszkoptu) przy pomocy końcówki drewnianej łyżki. Pozostaw do ostygnięcia.
Wszystkie składniki potrzebne na poncz (poza alkoholem) przełóż do rondelka. Zagotuj i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj do nich alkohol. Tak przygotowaną masę rozlej na wierzchu biszkoptu. Na niej rozłóż równomiernie wiśnie z nalewki.
Przygotuj masę śmietanową. Żelatynę zalej 4 łyżkami chłodnej wody i poczekaj aż napęcznieje. Następnie dodawaj do niej po łyżce wrzątku i mieszaj do momentu aż całkowicie się rozpuści. Śmietane ubij z dodatkiem cukru, a następnie dodaj do niej rozpuszczoną żelatynę. Całość dokładnie wymieszaj i wylej na biszkopt w blaszce. Wstaw do lodówki.
Wszystkie składniki polewy włóż do rondelka i podgrzej do momentu aż się rozpuszczą i utworzą jednolitą masę. Poczekaj aż polewa przestygnie, a następnie wylej ją na wierzch ciasta. Całość schładzaj przez noc w lodówce.
Ciasto pijana zakonnica podawaj udekorowane dodatkową porcją wiśni z nalewki.