Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pijane oponki to doskonała propozycja na karnawałowy deser. Swoją nazwę zawdzięczają dodatkowi spirytusu, który nie jest wyczuwalny w smaku, ale sprawia, że oponki nie nasiąkają tłuszczem podczas smażenia. Jeśli nie posiadacie spirytusu w domu, możecie zastąpić go innym wysokoprocentowym alkoholem tj.: wódka, rum lub whisky.
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 13481
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
Odsłon: 120
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 290
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 13481
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
Odsłon: 120
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 290
Składniki
Do miski wkrusz świeże drożdże, dodaj łyżkę cukru i 3 łyżki ciepłego mleka. Składniki wymieszaj. Zaczyn odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do osobnej miski wbij żółtka, dodaj pozostałą część cukru. Składniki zmiksuj.
Do rondelka przełóż masło, rozpuść i odstaw do przestudzenia.
Do dużej miski przesiej mąkę, w środku zrób wgłębienie. Dodaj wyrośnięty zaczyn, żółtka z cukrem, pozostałą część ciepłego mleka, alkohol i lekko przestudzone masło. Składniki wyrabiaj dłońmi do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od miski i dłoni.
Ciasto na oponki pozostaw w misce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto przez ten czas powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj na placek o grubości około 1 cm. Za pomocą szklanki wytnij pączki, następnie w każdym z nich przy użyciu kieliszka zrób okrągłe wycięcie.
Wycięte oponki przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na koło 15 minut.
Pijane oponki smaż w garnku z rozgrzanym olejem na złoty kolor z dwóch stron.
Usmażone oponki odsącz na ręczniku papierowym. Przed podaniem udekoruj karnawałowy deser cukrem pudrem.